Sredstvo koje svi imamo u kuhinji ubija krumpirovu zlaticu, plamenjaču, pepelnicu…

45981

Ukoliko ste pobornik organske proizvodnje bez upotrebe kemijskih preparata, radovat će vas informacija da jedno sredstvo iz kuhinje djeluje i kao fungicid i kao insekticid na različitim kulturama.

U pitanju je soda bikarbona ili natrij bikarbonat. Mi vam predstavljamo recepte za pripremu preparata od sode bikarbone koji će djelotvorno utjecati na vaše biljke i pospješiti vašu proizvodnju na sasvim prirodan način.

U pitanju su preparati za rješavanje 8 problema u proizvodnji.

Kako djeluje?

Soda bikarbona djeluje tako što listove tretiranih biljaka pretvara u alkalnu sredinu koja sprječava širenje neželjenih gljivica stvarajući im nepogodnu sredinu za razvoj. Ovo suzbija klijanje gljivičnih spora.

Zalijevajte mlade paprike ovim rastvorom i rađat će kao lude

Pored toga što se može koristiti kao insekticid i fungicid u organskoj proizvodnji, soda bikarbona se koristi i sa eliminiranje korova u zemljištu.

Još jedna pozitivna stvar kod ove kuhinjske namirnce je ta da ne pokazuje agresivnost prema korisnim insektima što je veoma važno. Preparati u nastavku se lako pripremaju, ne iziskuju previše vremena i sadrže namirnice iz domaćinstva, te su ekonomični.

Važno je napomenuti da kada se primjenjuju u formi fungicida ili insekticida to treba da se čini rano ujutro ili predveče da bi se spriječile opekotine lišča tretiranih biljaka.

Također, obratite pažnju na vremensku prognozu jer ukoliko padaline krenu u roku od jednog dana one će sprati primjenjene preparate.

Plamenjača kod paradajza

Priprema

U 3 litre vode dodajte kašiku sode bikarbone i kašičicu biljnog ulja (maslinovog, suncokretovog, ulje se koristi radi slepljivanja na lišće, to jest za fiksiranje preparata) i malu količinu što blažeg i neutralnijeg tečnog sapuna (olakšava raspršivanje).

Ovim prskajte tu povrtlarsku kulturu jednom ili dva puta tjedno u jutarnjim satima ili na kraju dana. Preparat ima preventivno djelovanje protiv ove bolesti koja desetkuje paradajz.

Plamenjača kod krumpira i krumpirova zlatica

Priprema

1 litar mlijeka, 1 jušna kašika sode bikarbone i 10 litara vode se pomiješaju kako bi se navedena kultura zaštitila od plamenjače.

Ovo se odnosi na preventivu, dakle koristiti prije pojave prvih simptoma. Ovo sredstvo djelotvorno je i protiv krompirove zlatice, jer evo podatka koji možda niste znali: odrasle jedinke i larve ove štetočine ne mogu da vare mlijeko. U preparatu protiv plamenjače mlijeko ima funkciju okvašivača.

Soda bikarbona protiv kupusne muhe i lisnih sovica

Kupusna muha je štetočina koja predstavlja pravu opasnost u povrtarskoj proizvodnji. Ovaj preparat djelotvoran je i protiv lisnih sovica.

Priprema

Sodu bikarbonu pomiješati sa brašnom (koje god da imate u domaćinstvu) u razmjeru 1:1, te ta dva sastojka dobro promiješati. Gusjenice navedenih štetočina će od ove kombinacije uginuti za najkasnije dva dana.

Crna pjegavost ruža

Imate tamne pjege na lišću vaših ruža koje vremenom nekrotiraju? U pitanju je crna pjegavost ruža a ovim preparatom na bazi sode bikarbone možete suzbiti to gljivično oboljenje.

Priprema

U 1 litar tople vode dodajte 1 kašiku sode bikarbone i 1 malu kašiku što neutralnijeg tečnog sapuna. Rastvor služi kao preventiva od ove bolesti koja može izazvati potpuno ogoljavanje ruže od lišća i predstavljati otvoren put za druge patogene.

Barijere protiv puževa

Priprema

Jednostavno sipajte sodu bikarbonu oko biljaka koje napadaju puževi, praveći zaštitni zid od nje.

Direktno protiv korova

Priprema

Ovo je također lako . Korov dobro zalijte te ga polijte direktno sodom bikarbonom, pritom striktno vodeći račina da direktnom sodom ne pospete svoju uzgajanu biljku.

Lišće korova biva spaljeno na ovaj način.

Izvor: Agrosavjet