Ove biljke ne sadite pored zelene salate

1861

Sve što joj treba je dobro drenirano tlo, dovoljno sunčeve svjetlosti i blage temperature i ona će vas nagraditi obilnom sjetvom, prenosi Martha Stewart.

Ali ako vaša salata ima probleme s rastom, to može biti zbog biljaka pored kojih je uzgajate.

Na primjer, povrće koje treba iste hranjive tvari kao zelena salata može spriječiti rast biljke. Osim toga, neke biljke mogu privući štetnike i bolesti koje uništavaju zelenu salatu.

Kako bi vaša salata bila zdrava, važno je znati što nikako ne smijete uzgajati uz ovu biljku.

Kako bismo vam pomogli, razgovarali smo sa stručnjacima za vrtlarstvo koji su naveli neko povrće i cvijeće koje biste trebali držati podalje od usjeva salate.

1. Bundeva

Bundeve su vrsta povrća koje zauzimaju veliku površinu u vrtu, dok salata ima suprotnu naviku rasta.

“Salata se ne širi niti ima veliku snagu”, kaže Isabel Branstrom, voditeljica razvoja proizvoda za povrće u PanAmerican Seedu.

Povrće poput bundeve može oduzeti prostor salati.

“Ono može ugušiti biljke salate i spriječiti ih u njihovom punom razvoju, te otežati sjetvu ovog lisnatog povrća”, kaže ona.

2. Dragoljub

Dragoljubi su još jedna vrsta biljaka koja se ne smije saditi uz zelenu salatu.

“Iako se dragoljub smatra jestivim cvijećem, ovaj rod također vrlo lako može zauzeti vrtni prostor, raširiti se i ugušiti zelenu salatu”, kaže Branstrom.

3. Cvjetača

Cvjetača može osiromašiti hranjive tvari iz tla, što može utjecati na zdravlje i urod vaših biljaka salate. Štoviše, cvjetača može u vaš vrt privući gliste te razne štetočine koje se hrane lišćem biljaka.

4. Kelj

Budući da je kelj također lisnato zeleno povrće, mogli biste pomisliti da se dobro slaže sa zelenom salatom.

Ali prema Toddu Breyeru, vrtlaru iz Antiques & Garden Showa iz Nashvillea, kelj dolazi iz obitelji kupusnjača i stoga u tlo izbacuje kemikalije koje nisu dobre za salatu.

“Kupusnjače izlučuju kemikalije koje sprječavaju klijanje sjemena salate” kaže on.

5. Celer

Celer je još jedna biljka koja se ne smije saditi uz salatu.

“Kaže se da celer uzrokuje da zelena salata propada”, kaže Breyer, dodajući da to može promijeniti njezin okus.

6. Grah

Poznat po svojoj visini, grah može spriječiti sunce da dopre do drugih biljaka, što se može dogoditi ako ga posadite preblizu salate.

“Salata treba puno sunca, stoga izbjegavajte sve biljke koje rastu visoko i mogu zasjeniti salatu”, kaže Marek Bowers, osnivač Bolder Greena.

7. Suncokreti

Suncokreti u tlo ispuštaju kemikalije koje salata ne može podnijeti.

“Osim što su visoki i stvaraju sjenu, suncokreti također ispuštaju alelopatske kemikalije (kemikalije koje utječu na klijanje) koje sprječavaju rast mnogih vrtnih biljaka, uključujući salatu”, kaže Bowers.

8. Komorač

Komorač također dodaje alelopatske kemikalije u tlo.

“Uvijek biste trebali izbjegavati stvari koje sprječavaju rast drugih biljaka, poput komorača”, kaže Breyer.

Budući da se ova biljka ne slaže dobro s drugima, komorač uvijek treba uzgajati u posudi dalje od većine drugih biljaka.

9. Kupus

Još jedna biljka koja ne uspijeva dobro uz zelenu salatu, je kupus. Kao član obitelji kupusnjača, kupus se natječe sa salatom za osnovne hranjive tvari i izlučuje kemikalije koje loše utječu na njezin rast.

10. Brokula

Kako bi formirala svoje cvjetove, brokula izvlači mnogo hranjivih tvari iz tla, uskraćujući tako salati sve ono što joj je potrebno za rast.

Brokula je također član obitelji kupusnjača, pa ju je najbolje držati podalje od zelene salate, kaže Breyer.