Uz ovaj jednostavan trik prepoznat ćete da li su paradajz i krastavac prskani pesticidima

1439

Kada kupujete paradajz i krastavce, posebno je važno biti siguran da su sigurni za konzumaciju i da nisu kontaminirani pesticidima.

Postoji jednostavan trik koji možete isprobati kod kuće kako biste provijerili da li su ovi proizvodi bili izloženi pesticidima.

Kako da izvedete trik

Operite paradajz ili krastavac. Prije nego što počnete sa testiranjem, operite voće pod mlazom vode kako biste uklonili prljavštinu i površinske ostatke.

Pripremite mješavinu sode bikarbone i vode i u malu činiju stavite jednu kašičicu sode bikarbone, a zatim dodajte dovoljno vode da napravite pastu.

Dobro promiješajte kako bi se soda bikarbona potpuno rastopila.

Pasta na paradajz ili krastavac

Nanesite pastu na paradajz ili krastavac. Koristite prst ili četkicu da nanesete pastu na cijelu površinu voća ili povrća. Pazite da ravnomijerno pokrijete svaki dio i sačekajte nekoliko minuta. Ostavite pastu da djeluje na površini paradajza ili krastavca oko 5 do 10 minuta.

Tijekom ovog vremena, soda bikarbona će reagirati ako postoje pesticidi na površini. Isperite pod vodom. Nakon što je prošlo nekoliko minuta, isperite paradajz ili krastavac pod mlazom vode kako biste uklonili pastu i sve ostatke. Promatrajte rezultate.

Ako su paradajz ili krastavac bili prskani pesticidima, mogu se pojaviti promjene u boji ili teksturi na mjestu gdje ste nanosili pastu.

Čist i neprskan proizvod neće pokazati nikakve znakove reakcije, piše Najžena.alo.rs.

Izvor: Agrosavjet