Najefikasnija organska đubriva za paradajz

8658

Đubrenje paradajza je esencijalno za dobijanje zdravih i kvalitetnih plodova. Pravilna upotreba organskih đubriva može značajno poboljšati rast biljaka.

U ovom članku ćemo predstaviti najefikasnija organska đubriva za paradajz.

Riblja emulzija

Riblja emulzija je tečno đubrivo bogato azotom, magnezijom i kalcijom. Razrjeđuje se u vodi i može se koristiti kao folijarni sprej ili direktno u zemljištu. Pazite da ne pretjerate, jer može opeći mlade listove.

Stajnjak

Stajnjak mora sazrijeti prije upotrebe kako bi se izbjegle opekotine biljaka zbog visokog nivoa azota. Dodaje se u zemljište prije sadnje ili kao prihrana tijekom sezone.

Koštana i krvna brašna

Ova prahasta đubriva bogata su fosforom i azotom. Potrebno je nekoliko tjedana da se razgrade, ali ostaju efikasna nekoliko mjeseci.

Ljuske od jaja

Zdrobljene ljuske jaja su odličan izvor kalcija, ključnog za prevenciju vršne truleži paradajza. Dodajte usitnjene ljuske oko biljaka kako biste osigurali kalcij.

Talog kave

Talog kave sadrži azot, kalij i fosfor. Kada se koristi u tankom sloju oko biljaka, poboljšava kvalitet zemljišta i sprječava prisustvo puževa.

Kombinacija taloga kave i ljuski od jaja

Ova kombinacija djeluje kao efikasno organsko đubrivo i prirodna barijera protiv puževa. Posipajte oko biljaka za najbolje rezultate.

Domaća đubriva

Rastvor koprive i gaveza, pripremljen fermentacijom u vodi, može biti izuzetno koristan za zalivanje paradajza. Razblažite tečnost prije upotrebe kako biste izbjegli oštećenje korijena.

Pravi se tako što se stabljike i listovi koprive i gaveza potope u 10 l vode, poklope i ostave 21 dan. Nakon toga se tečnost razblaži i time se zaliva paradajz u širokom luku oko stabljike (inače će da ošteti korijen).

Korištenjem ovih organskih metoda, možete osigurati zdrav i obilan rod paradajza bez upotrebe kemijskih sredstava.

Izvor: Agrosavjet