Samo ako ovako njegujete biljke kada su vreli dani, neće vam uvenuti!

169

Uz savjete cvjećara Nenada Radovića imajte prelijepo cvijeće na terasama i tijekom najtoplijeg godišnjeg doba.

Cvjećar Nenad Radović istaknuo je da je oblino zalivanje najneophodnije biljkama kada su temperature napolju paklene, a posebno se to odnosi na biljke koje držite na terasama.

Naime, promjena temperature veoma utječe na sve sadnice te veoma lako može doći do sušenja.

”Kada su ovakve vrućine, svakodnevno zalivanje je neophodno. Ili ujutro ili uvečer, bilo da su biljke za hlad ili za sunce, jednom dnevno i to onako obilno da se zalijevaju”, navodi cvjećar Nenad Radović.

Uz to objašnjava da obilno zalivanje podrazumijeva dvije-tri litre po žardinjeri i da jedna čaša vode neće nešto mnogo pomoći.

Svakodnevno zalivanje se odnosi ne samo na ukrasne biljke, već i na začinske, poput ruzmarina, nane, bosiljka, čili papričica.

Nikola savjetuje da lavandu i ružmarin držite na terasi, pa da vam ova kombinacija bude i zaštita od komaraca.

Ukoliko volite da cvijeće držite na terasi preko cijele godine, Nikola ističe da su muškatle pravi izbor za vas.

Kada dođe zima, možete primijeniti trik naših baka, a to je da muškatle izvadite iz saksije, umotate korijen u novinu i unesete u stan.

Jedna biljka koja se preporučuje i samim početnicima, kada je njega cveća u pitanju, jeste zamija.

”Zamija je gotovo neuništiva biljka. Gdje su pušači, gdje ima dima, gdje nema uopće svjetla – neuništiva. Zalijevanje jednom u 10-15 dana. Ne traži puno pažnje, ima bogate, mesnate listove, ne traži ni preveliku saksiju”, kaže Nikola.

Izvor: Agrosavjet