Čapljinska Lasta odlazi u propast, radnici ogorčeni odnosom Uprave

4946

Četvrtu godinu zaredom agonija u čapljinskoj Lasti ne prestaje. Neisplaćene plaće i doprinosi, a kao vrhunac svega prije mjesec dana većina radnika poslana je na burzu rada bez ikakvog objašnjenja. Jedino što se od njih tražilo je, prema riječima radnika, da se odreknu neisplaćenih plaća i doprinosa.

Broj radnika u Lasti iz godine u godinu je sve manji. Prema riječima djelatnika, od prvotnih dvjestotinjak, danas ih je u tvornici tek dvadesetak, i to s ugovorima na neodređeno. Ostali radnici nedavno su poslani na burzu rada.

Tri neisplaćene plaće, doprinosi za 2014., 2015. i 2016. godinu samo su neki od zahtjeva koje su iznijeli radnici na okupljanju u četvrtak.

Podsjećamo, još u lipnju prošle godine radnici Laste obustavili su rad, međutim direktor Ivan Raguž je tada u izjavi za Našu TV to nazvao ilegalnim činom.

Sedam mjeseci nakon nebuloze, kako je probleme radnika nazvao direktor Raguž, one su nastavljene, a radnici se u strahu za svoja radna mjesta pitaju je li ova obustava legalna.

Antonija Granić u Lasti radi već 39 godina i šest mjeseci. U mirovinu je, prema zakonu, mogla za pola godine, ali to, izgleda, neće dočekati. Ni o čemu, tvrdi, nije obaviještena, a poslana je kući, kao i njenih 150 kolega, prije mjesec dana.

“Nitko nas nije obavijestio, prije Božića smo poslani kući kao za praznike, ali nas više nisu zvali. Razočarani smo, radim 39 godina i šest mjeseci i ostajem bez posla. Tko će mene uzeti da radim sa 56 godina, a skoro više i ne mogu raditi. Ne bismo išli u mirovinu da se može raditi”, kaže Antonija.

Podsjetimo, nedavno je tvornica keksa i vafla veliki dio svojih zaposlenika poslala na burzu rada. Prema riječima djelatnika, od njih stotinjak u tvornici ih je ostalo svega dvadesetak s ugovorima na neodređeno.

Poznato je da se Lasta, čiji je većinski vlasnik hrvatsko Zvečevo, već dugo bori za redovitu isplatu plaća koje se kreću oko 400 KM i manje. Budućnost zaposlenih je upitna kao i uplate njihovih potraživanja.

Predsjednik samostalnog sindikata tvornice, Luka Trtanj, kaže da je razlog okupljanja ispred pogona u četvrtak to što poslodavac i predstavnici Zvečeva nisu bili u stanju radnicima reći što se događa.

“Okupili smo se da ljudima u Čapljini kažemo da Lasta kao tvrtka više ne postoji, prestala je s radom. Prestali smo raditi 23. prosinca 2016. i do danas nismo pokrenuli proizvodnju. Bez ikakvog govora od strane poslodavca, ništa nam nisu rekli kad su nas poslali kući, ni zašto idemo ni do kada ćemo biti kod kuće”, rekao je Trtanj.

“U srijedu su šefovi rekli poslovođama da dođu, da su im pripremljeni papiri, da se odjave u tvrtki i prijave na biro. Čuli smo da poslodavac nudi da se odričemo svega ako potpišemo taj papir. Firma je dakle prestala raditi, mi smo na ulici, ni tamo ni ovamo”, kaže Trtanj.