Mladi Čapljinci pobjednici literarnog natječaja o pobijenim franjevcima

9152

Dvoje čapljinskih pučkoškolaca osvojilo je prve dvije nagrade za najbolje literarne uratke na VI. nagradnom natječaju o temi pobijeni hercegovački franjevci koje su im dodijeljene u samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu u sklopu tradicionalne manifestacije VII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Prvu nagradu osvojila je Matea Previšić, učenica VIII. razreda OŠ Vladimira Pavlovića iz Čapljine, za prozni rad ”Konačni oprost”.

Nikola Milinković, učenik VII. razreda iste škole, osvojio je drugu nagradu za pjesmu ”66 križeva – da ih ne zaboravimo”, a trećom je nagrađen Krešimir Kraljević iz Širokog Brijega za pjesmu ”Pobijeni franjevci”.

Priznanja i prigodne darove nagrađenim je učenicima uručio vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” i glavni urednik glasila Stopama pobijenih fra Miljenko Mića Stojić, koji je istaknuo kako je na natječaj prispjelo dosta radova iz cijele Bosne i Hercegovine i da je žiri imao težak posao.

Uz nagrađene iz kategorije djeca, nagrade će biti dodijeljene i u kategorijamamladež i odrasli.

Mateinim i Nikolinim uspjehom posebno je bila oduševljena njihova nastavnica hrvatskoga jezika prof. Marijana Krmek koja je istaknula kako se radi o iznimno talentiranim učenicima koji podjedanako dobro pišu o svim temama te se nada kako će im ove nagrade biti poticaj da i dalje nastave pisati, sudjelovati na literarnim natječajima te objavljivati.