“Transparentno” traži jedinstveni pravilnik za zapošljavanje prosvjetara u HNŽ-u

1783

Članovi građanske inicijative Transparentno održali su danas sastanak s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašidom Hadžovićem u vezi s problematikom zapošljavanja u školstvu i načinima rješavanja tih problema.

Željko Prskalo, ispred građanske inicijative “Transparentno” rekao je kako se zalažu za jedinstveni pravilnik koji bi objedinio sve postojeće.

“Jedan od razloga je taj što su ti pravilnici teško dostupni za kandidate koji sudjeluju u natječajima, odnosno skrivaju se, nelogični su i na osnovu njih posao ne mogu dobiti oni koji su najkompetentniji”, kazao je Prskalo i dodao kako ne tvrde da je svaki natječaj namješten ali se, kako je kazao, ostavlja previše mogućnosti i slobodnog prostora za sumnje.

“Zakonom je definirano kako pravilnik donose školski odbori i zbog toga mi ne možemo nametnuti jedinstveni pravilnik na razini cijele županije”, pojasnio je ministar Hadžović i dodao kako uvijek ima problema oko zapošljavanja, ali da ih pokušavaju rješavati te da inspekcija u vezi toga radi svoj posao.

Nagađanja kako bi djeca u HNŽ-u mogla krenuti u školu s pet godina Hadžović je zanijekao kazavši kako je samo riječ o planu uvođenja obveznog predškolskog odgoja u trajanju od 150 sati.