Oboren natječaj za dionicu kod Počitelja

3932

Natječaj za gradnju dionice autoputa na Koridoru Vc Počitelj-Zvirovići, čvor Počitelj-most Počitelj, koji je raspisan 2014. godinem a proteklih nekoliko mjeseci bio je predmet provjera Europske investicijske banke (EIB), bit će poništen, potvrdio je za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor Autocesta F BiH. Natječaj bi, trebao biti raspisan ponovno.

Radi se o natječaju vrijednom 200 milijuna KM, a dodjela ugovora firmama koje su pobijedile na međunarodnom natječaju prije tri godine, zaustavljena je upravo zbog EIB-a, koji ovaj projekt i financira.

Prošlo previše vremena

Zajedno s Terzićem, sastanku s predstavnicima EIB-a prisustvovao je i Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH. Terzić je pojasnio da je ovakva odluka donesena nakon ozbiljne analize te je kazao da očekuju da će već do kraja ovig tjedna od EIB-a dobiti pismo u kojem se natječaju poništava i raspisuje novi.

”Stav EIB-a je da, ako želimo sve ubrzati, onda je najbolje da ovaj natječaj poništimo i raspišemo novi po ubrzanoj proceduri koji će oni propisati. Tako će i biti. Ali, ovog puta, prema proceduri EIB-a, već do 1. kolovoza moramo imati potpisan ugovor s izvođačem radova”, rekao je Terzić.

Direktor Autocesta FBiH potvrdio je Avazu da je cilj poništenja natječaja da u ubrzanoj proceduri bude raspisan novi te potpisan ugovor, jer se već izgubilo previše vremena.

”Mogli smo čekati još tri ili četiri mjeseca nalaz EIB-ovog tima vezano uz unutarnje procedure i provjere koje su vodili ili da za to vrijeme dogovorimo sve i da raspišemo novi. Zaključak je da je prošlo previše vremena, jer je natječaj raspisan još 2014. godine, a ništa nije završeno. Obećali su da će nam dati svu tehničku pomoć da se svi rokovi urade brzo i efikasno”, kaže Terzić.

Podsjećamo, zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić skrenuo je pozornost na spomenuti natječaj prozvavši donedavnog direktora Javnog poduzeća Autoceste FBiH Jasmina Buču izravno odgovornim za sklapanje sumnjivih ugovora i favoriziranje sarajevskog Euroasfalta i Strabaga iz Austrije.

Nema Prenja bez Hercegovine

Naime, konzorcij kojega čine Vijadukt iz Zagreba i Hering iz Širokog Brijega nije izabran za izvođača radova najvećeg mosta na koridoru Vc kod Počitelja preko rijeke Neretve iako je ovaj konzorcij od suparnika bio jeftiniji za čak 14 milijuna eura.

Potom je Europska investicijska banka (EIB), koja je ranije odobrila zajam od 100 milijuna eura za ovu poddionicu, poslala svoj tim za reviziju ugovora ‘sumnjajući na nepravilnosti prilikom izbora izvođača’ te je zaustavljeno potpisivanje ugovora s Euroasfaltom i Strabagom.

Zamjenik državnog ministra prometa i veza BiH upozorio je da je do sada u Federaciji BiH izgrađeno 94 kilometra autoceste, od čega je samo 10 km na području Hercegovini što po njemu ”jasno pokazuje da nije vođeno računa o regionalnoj ravnomjernosti pri izgradnji”.

Ravnomjernost pri izgradnji isticana je i kasnije, a federalni ministar prometa i veza Denis Lasić gostujući na Našoj TV rekao je kako nema ništa od probijanja tunela kroz Prenj dok se ne dovrše radovi na autocesti kroz Hercegovinu.