[FOTO] Učenici Srednje škole Čapljina sudjelovali na Danu geografije

4442

Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti bio je organizator Dana geografije.
Na njihov poziv odazvali su se učenici Srednje škole Čapljina koji su sudjelovali u četiri radionice, čiji su nositelji bili studenti i profesori FPMOZ-a.

Sve veće onečišćenje okoliša dovodi u pitanje opstanak i postojanje života na Zemlji, a u osvješćivanju ljudi presudnu ulogu, uz biologiju, ima upravo geografija.

Ona kroz znanost o okolišu naglašava primjenjivu stranu ekologije i interdisciplinarnost između bioloških, geoloških i geografskih gledišta zaštite krajobrazne raznolikosti.

“U doba globalizacije, informacije postaju jedna od ključnih resursa razvoja. Iskustva državljana Europske unije pokazuju da je problematika prostornog i regionalnog razvoja interdisciplinarno područje u kojem geografija, posebno primijenjena, ima stožernu ulogu.

Posebno se to odnosi na djelatnosti javnog i privatnog sektora povezanih s prostornim gledištima društva – prostorno planiranje i uređenje, regionalni razvoj, zaštita okoliša i kartografija, turizam, geopolitika, sigurnost i obrana, vodoprivreda.

Osim toga, kompleksna geografska znanja i vještine potrebite su u izdavaštvu, novinarstvu te informatici. Posebno naglašavamo poznavanje geografskih informacijskih sustava (GIS)”, poručili su sa Sveučilišta u Mostaru.

S ciljem stjecanja praktičnih vještina i razvitka kreativnih sposobnosti praktični radovi i terenska nastava zastupljeni su u nastavi geografije.