[FOTO] U galeriji ”Tau” održano književno druženje s Julijanom Matanović

3177

Književno druženje sa znanstvenicom dr. sc. Julijanom Matanović održano je u galeriji ”Tau” u Čapljini.

Ljubitelji književnosti mogli su uživati u riječima najčitanije hrvatske književnice čija su djela najprodavanija i koja bez razlike čitaju ljubitelji knjiga svih generacija.

Književni opus Julijane Matanović predstavila je prof. dr. sc. Mirna Brkić Vučina koja radi na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Profesorica Brkić – Vučina poseban naglasak stavila je na posljednju knjigu proze pod nazivom ”I na početku i na kraju bijaše kava”, koja je svjetlo dana ugledala u lipnju 2014. godine.

U nakladničkim uvjetima današnjice navedena knjiga prof. Matanović svojevrstan je fenomen – tri izdanja u samo šest mjeseci.

Vrijedi istaknuti kako je knjiga dobila nagrade Ksaver Šandor Gjalski, Josip i Ivan Kozarac, a nominirana je i za nagradu Kiklop.

Ovaj događaj održan je u sklopu Mostarskog proljeća 2017. i u suradnji sa Centrom za obrazovanje i kulturu ”Akademija” Čapljina.

Julijana Matanović hrvatska književnica i sveučilišna profesorica, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti rođena je u Gradačcu 1959. godine.

Šokačka Hrvatica odrasta u Slavoniji gdje pohađa Osnovnu školu dok gimnaziju završava u Našicama. Studirala je jugoslavenske jezike i književnost te diplomirala 1982. godine na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Matanović je magistrirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predaje na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Julijana Matanović pojavila se na književnoj sceni 1997. godine svojom zbirkom priča ”Zašto sam vam lagala” i od tada je nizala uspješna djela koja su nagrađivana poznatim književnim nagradama.

Napisala je više od dvjesto ogleda, eseja i književnih kritika.

Bestseleri ove književnice: Zašto sam vam lagala (1997.), Bilješka o piscu (2000.), Kao da smo otac i kći (2003.), Laura nije samo anegdota (2005.), Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka (2009.) i One misle da smo male (2010).