[FOTO] Čović u Čapljini: Zadatak svih nas je obraniti čast i vrijednosti Domovinskog rata

6189

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Dragan Čović, zajedno s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog stožera Antom Jelečem, pozdravio je postrojeni ešalon na svečanom obilježavanju 25. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 12. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u vojarni ”Božan Šimović” u Čapljini.

U prigodnom govoru, Čović je istaknuo da mu je iznimno zadovoljstvo pozdraviti sve nazočne na tako velikoj obljetnici, te je zahvalio svima onima koji su, kao članovi HVO-a, nespremni, stali tada na prvu crtu obrane svoje domovine, časno i viteški.

”Zadatak je svih nas danas je obraniti čast i vrijednosti Domovinskog rata, i čast svih onih koji su nosili uniforme HVO-a. Ponosan sam što danas mogu stajati ispred vas na ovu 25. obljetnicu”, istaknuo je Čović.

Rekao je također kako su oni, pripadnici HVO-a, časno stvorili preduvjete da BiH danas može egzistirati kao moderno uređena država, iako nesavršeno organizirana.

”Uvjeren kako ćemo do kraja godine nužnim transformiranjima unutar oružane sile i potrebnim političkim odlukama stvoriti ambijent da naš NATO put ide uzlazno”, kazao je  Čović.

Na kraju je pozvao sve nazočne pripadnike Oružanih snaga BiH da daju svoj maksimalan doprinos u svom profesionalizmu.

Hrvatsko vijeće obrane utemeljeno je 8. travnja 1992., te je nakon reforme obrane 2005. godine transformirano u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.