Čapljinac Ersan Bijedić danas u Zurichu trči maraton

4344

Čapljinski novinar Ersan Bijedić, od kada se posvetio trčanju, ne prestaje iznenađivati javnost.

Kolege, prijatelji i poznanici su u prvi mah, kad je prije tri godine počeo nastupati, smatrali to trenutačnim hirom, ali nakon rezultata na splitskom polumaratonu, koji mu je, kao i prošle godine, bio startni u sezoni, očito je kako šale više nema.

”Za mene je to bila odlična utrka, na cilj sam stigao 39. od oko 1.200 sudionika, a treći od oko 260 trkača iz BiH. To bi bile one suhoparne brojke, međutim, treba pogledati i neke druge parametre kako bi se dobilo pravu sliku. Većina onih koji trče su rekreativci, možda je tu 50-ak profesionalaca te 100-ak klupskih trkača. Naravno, trkači najprije gledaju rezultat, a ja sam u Splitu stazu prešao za 1,24 sata, lani sam trčao 1,29. Među svim tim brojkama vrijeme je ipak najvažnije. Na istoj stazi za pet minuta popraviti vrijeme to je uspjeh koji pokazuje kako sam postigao kontinuitet, ne propuštam treninge, povećavam kilometražu i intenzitet, što se mora odraziti na rezultat. Jednostavno, to mora donijeti rezultat bilo kome tko se bavi sportom”, kaže Bijedić.

Na upit što kažu kolege novinari, nastavlja: ”Obično kad kreneš baviti se rekreacijskim trčanjem misle kako onako malo trčkaraš, tek kad spomeneš o kojim je kilometražama riječ, malo te drugačije gledaju. Neki odaju priznanje, a neki se misle – što ti to treba, ha, ha, ha…”.

Dodaje da je njegova A utrka za ovaj proljetni dio maraton u Zürichu 9. travnja.

”Maraton je izazov, nešto što svakog trkača vuče, jednostavno, to je olimpijska disciplina, najzahtjevnija u atletici, pa je i meni pravi izazov. Potrebno je puno vremena, mjeseci i godina kako bi se postigla kilometraža za istrčavanje solidnog maratona. Do sada sam trčao u zemljama bivše Jugoslavije, a ove godine sam se odlučio okušati na maratonu u Zürichu. Uspio sam naći sponzore, vježbam šest puta tjedno, nadam se dobrom nastupu i rezultatu”, zaključuje ovaj netipični novinar.