U Čapljini pronađene 143 kasetne bombe

3165

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su na lokalitetu Veliki Brijeg kod Čapljine razminirali 309.700 četvornih metara.

Zadatak su obavili deminerski tim za mehaničku pripremu zemljišta ”Livno B” i ”Busovača B”, a povremeno su angažirani i timovi ”Livno A” i ”Mostar A”.

Pronađeno je 143 komada kasetnih bomba MK – 1. Očišćen je prostor od 193.400 četvornih metara, a tehnički izviđeno 116.300 četvornih metara sumnjive površine.

Ovaj zadatak čišćenja i tehničkog izviđanja površine kontaminirane neeksplodiranim kasetnim streljivom vršilo je posebno obučeno, organizirano i opremljeno operativno osoblje FUCZ na osnovu standardnih operativnih procedura koje osiguravaju zahtijevani nivo kvaliteta, maksimalnu sigurnost osoblja i opreme, efikasnost i prilagodljivost terenima u Bosni i Hercegovini.

”Stanovništvo na ovom području pretežno se bavi stočarstvom, obrađuje zemlju i sadi smilje. Uklanjanje neeksplodiranog kasetnog streljiva s poljoprivrenog zemljišta i drugih prirodnih resursa neophodni su za egzistenciju lokalnog stanovništva MZ Jasenica na čijem području je i lokalitet Veliki Brijeg”, priopćeno je iz FUCZ.