Čapljina: Gužve na benzinskim crpkama zbog poskupljenja goriva

3098

Velike gužve zabilježene su na benzinskim crpkama u cijeloj Hercegovini, pa tako i u Čapljini, a razlog je sutrašnje poskupljenje cijena goriva.

Građani su uoči poskupljenja odlučili limene ljubimce opskrbiti većom količinom goriva, a mediji diljem BiH javljaju kako su velike gužve zabilježene u gotovo svim bh. gradovima.

Podsjetimo, na svim benzinskim crpkama gorivo će iza ponoći biti skuplje za 20 do 25 pfeninga, u ovisnosti od crpke, javlja Bljesak.info.

Od 1. veljače na snagu stupa Zakon o trošarinama kojeg je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio polovinom prosinca prošle godine.

Usvojeni tekst Zakona o trošarinama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Poskupjet će i plin na crpkama za 0,40 KM u FBiH čija cijena trenutno iznosi oko 0,80 KM zovisno od kompanije. Nova cijena iznosit će oko 1,20 KM.

U entitetu Republika Srpska situacija je identična.