Prof. logoped Ivana Dodig: Pametni telefoni i ekrani nikako nisu dobri za djecu

2034

Prof. Ivana Dodig, u Službi za psihofiziološke i govorne poteškoće Doma zdravlja Mostar, radi kao logoped, prvenstveno s djecom. S prof. Dodig razgovarali smo o poteškoćama u govoru, u prvom redu kod male djece, tome što ih sve uzrokuje, te kad je najbolje vrijeme da se obratimo za pomoć.

Tko su vaši pacijenti i s kakvim se sve dijagnozama susrećete?

-Moji pacijenti uglavnom su djeca od dobi par mjeseci pa sve do adolescenata, ali i starije osobe koje imaju neki vid teškoća u govoru uslijed moždanog udara i sličnih neuroloških stanja. Teškoće s kojima se najčešće susrećemo u radu su poteškoće u izgovoru glasova, ali u zadnje vrijeme sve češće nam dolaze djeca s poteškoćama u komunikaciji i kašnjenjem u govorno jezičnom razvoju.

Što biste izdvojili kao najteži dio posla u radu s djecom?

-Svako dijete koje teško surađuje, ne ostvaruje komunikaciju s terapeutom, ima teškoće u ponašanju je jedan izazov u radu. Baš s takvom djecom, kada pridobijem suradnju, osjećam najveće zadovoljstvo i uspjeh.

Sve češće se spominju problemi mladih i djece s prekomjernim korištenjem pametnih telefona i uopće gledanja ekrana. Koliko to sve skupa ima utjecaj na razvoj govora i kakve su posljedice?

-Moram naglasiti da pametni telefoni i općenito ekrani nikako nisu dobri za djecu ispod tri godine koja usvajaju jezik i govor. Njima je u ovom kritičnom razdoblju neophodna komunikacija licem u lice, razgovor, čitanje knjiga. Gledanje crtića kroz duže periode u ovoj osjetljivoj dobi često rezultira da nas djeca ne razumiju, imaju oskudan rječnik, često mehanički upamte riječi na engleskom jeziku, a ne znaju im značenje. Naravno neće svako dijete koje je s vremena na vrijeme izloženo ekranu imati teškoće. Problem je kada dijete ima teškoću i k tome ne dobiva pravi poticaj nego samo pasivno gleda u ekran.

Kada je pravo vrijeme za obratiti se logopedu, kada su u pitanju poteškoće u izgovoru glasova, a kada je nužna hitna intervencija?

-Dijete s 3,5 godine treba pravilno izgovarati sljedeće glasove: A E I O U P B T D K G M N V L F H J, do 4,5g. treba izgovarati S Z C LJ NJ. Djeca s navršenih 5,5 godina bi trebala izgovarati pravilno sve glasove našeg jezika. Ukoliko to ne čiti potrebno se javiti logopedu. Za sve ostale teškoće u komunikaciji, pogotovo kod djece do dvije godine koja ne razumiju jednostavne upute i nije se pojavila prva riječ potrebno je hitno reagirati i savjetovati se s logopedom.