FOTO | Zajednica žena HDZ BIH Čapljina boravila u Crnoj Gori

3481

Članice Općinskog odbor HDZ BiH Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača” Čapljina organizirale su jednodnevni izlet u Kotor, u Crnoj Gori. 63 prijavljene žene sa čapljinske općine imale su za cilj upoznati kulturu življenja rimokatoličke vjere i življenja Hrvata općenito u Crnoj Gori.

Po dolasku u Herceg Novi uslijedio je obilazak crkve sv.Leopolda Mandića te crkve sv.Jeronima gdje su nazočile i misnom slavlju pod pučkom misom. Misno slavlje bilo je posebno svečano. Naime, crkva je bila puna zahvaljujući posjeti Zajednice žena općine Čapljina. Na žalost, zbog ratnih zbivanja i političkog progona, ostalo je vrlo malo Hrvata katolika u Crnoj Gori te je i i taj broj u konstantnom opadanju.

Potom su nastavile svoj put za Perast u Boki Kotorskoj kako bi posjetile umjetno stvoreni otočić Gospe od Škrpjela. Otok i kapela podignuti su u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje jednog od dvojice braće koji su na tom mjestu pronašli Gospinu sliku. Peraštani su tijekom stoljeća nasipavanjem kamena i potapanjem starih jedrenjaka povećali površinu otoka. Nasipanje je trajalo 250 godina. Crkvu povjesničari umjetnosti nazivaju “Hrvatska Sikstina”.

Ručak je organiziran na terasi sv. Ante Padovanskog, što je bila i želja izletnica, kako bi dale svoj obol za nekolicinu Hrvata koji upravo tu zarađuju svoju plaću i kruh za svoje obitelji. Sa terase samostana prostire se divan pogled na grad Perast te obližnja dva otočića Gospe od Škrpjela te svetog Juraja.

Slijedio je obilazak Kotora, crkve sv.Eustahija u Dobroti te Katedrale sv. Tripuna ili Kotorske katedrale, jedne od dvije rimokatoličke katedrale u Crnoj Gori.Nakon povratka trajektom Kamenari – Lepetane nastavile su svoj put kući, u svoju Čapljinu.

Osobito se zahvaljuju predsjedniku Općinskog odbora HDZ BiH Čapljina, dr.Smiljanu Vidiću kao i Općinskom odboru HDZ BiH Čapljina pod čijim pokroviteljstvom se navedeni izlet održao.