Intervju: Božana Butigan – jedina Čapljinka sa zlatom sa Mediteranskih igara

5859

Samo dva dana nakon najvažnije medalje u životu, one zlatne sa Mediteranskih igara, odbojkašica Božana Butigan stigla je u rodnu Čapljinu.

Naime, zajedno sa hrvatskom odbojkaškom reprezentacijom Božana je u Španjolskog Tarragoni osvojila zlatnu medalju pobjedom nad ekipom Grčke (3:1).

Iako ju nećete često vidjeti u medijima, Božana je izdvojila svoje vrijeme za intervju za Čapljinski portal, što samo po sebi govori o njenoj pristupačnosti i privrženosti mjestu odakle potječe i ljudima koji tu žive.

Iako su oči cijelog odbojaškog svijeta usmjerene na ovu mladu odbojkašicu koja je bljesnula na Mediteranskim igrama, Božana je ostala onakva kakvu smo oduvijek poznavali – pristupačna, jednostavna, nasmiješena i uvijek pozitivna.

Emocije su se polako slegle dva dana nakon što se spustio zastor na Mediteranske igre, a Božana je postala prva Čapljinka koja je ne samo nastupila na Mediteranskim igrama, nego sa istih donijela medalju, i to onu zlatnog sjaja.

”Pozadina ovog velikog uspjeha se zapravo ne vidi, tako da mogu slobodno reći da se isplatio sav trud koji smo uložili kako bismo došli do medalje, što je izvrstan osjećaj. Finale je bilo lagano, jer je utakmica sa Turskom bila finale prije finala, u kojoj smo slavili sa 3:1, i tako se plasirali u finale u kojemu smo dobili Grčku”, prepričava Božana dojmove sa Mediteranskih igara.

Kaže da su na Mediteranske igre krenuli sa jasnim ciljem da osvoje medalju.

”Međutim, napustio nas je izbornik, što je bilo veliko iznenađenje, kada nas je preuzeo sportski direktor, što je u konačnici imalo pozitivan učinak, jer iako su nas svi bili otpisali mi smo napravili odličan rezultat i uzeli zlato”, dodaje Božana.

Božana neće puno odmarati. Već u subotu putuje u Pulu, gdje će se pridružiti U23 reprezentaciji na Global challenge turniru, koji će trajati do 15. srpnja, nakon čega će dva tjedna biti slobodna, a potom ide i na pripreme seniorske reprezentacije sa kojom će vrlo vjerojatno igrati kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Ovoga ljeta produžit će ugovor sa Mladosti iz Zagreba, za koju je ove godine igrala gotovo sve utakmice.

”Imala sam veliku minutažu protekle sezone u Mladosti, i mogu reći da sam jako zadovoljna. Treneri, osobiti glavni Saša Ivanišević, kao i cijeli klub, ulažu u nas mlade i napredak je vidljiv”, ističe Božana o klupskoj karijeri.

Do daljnjeg, kaže, ostaje u Hrvatskoj, međutim vidi se i u nekom stranom klubu.

Na naš upit kako postići vrhunski rezultat, kaže da je sve pitanje truda, rada i upornosti.

”Treba jako puno raditi, jako puno je odricanja u pitanju, recimo ja cijelo ljeto imam samo 15 slobodnih dana, dok se drugi kupaju u moru ja ću se kupati u znoju, ali kada vidiš rezultat koji si postigao, sve se isplati”, govori Božana za Čapljinski portal.

Kaže da je u kontaktu sa suigračicama iz Čapljine gdje je počela karijeru, te kako se sa mnogima od njih čuje svakodnevno.

”Sigurno u Čapljini ima talenata što se tiče odbojke, samo trebaju biti uporni i raditi. Također, potrebna je podrška obitelji, ja imam sreću da imam roditelje koji ni na što ne navaljuju, nego me u potpunosti podržavaju u mojim odlukama, što mi je najvažnije”, zaključuje Božana.

Dodaje kako je zahvalna Hrvatskom odbojkaškom klubu ”Čapljina”, kao i prvim trenerima Ilijani Dugandžić i Milošu Jelčiću, kao i predsjedniku Mladosti Miri Pavloviću za sve što su učnili kako bi ju podržali u ostvarenju vrhunskih rezultata i napretku.

Redakcija Čapljinskog portala želi Božani puno zdravlja i sportskog uspjeha, te da nam u Čapljinu donese još puno zlatnih medalja, poput ove iz Tarragone, kojom je ispisala povijest čapljinskog sporta i postala prva osoba iz Čapljine koja je donijela medalju za Mediteranskih igara, i to zlatnu!

A za mlade jednostavna poruka – osobe poput Božane trebaju vam biti uzori u životu!