Čapljina: Lubenice rodile, a ne mogu se prodati

2869

Teško je ovih dana na jugu Hercegovine, odnosno području na kojem se proizvode lubenice, od sjeverozapada ljubuške općine pa do stolačkih Dubrava, naći o toj temi raspoloženog sugovornika.

A kako bi ih i bilo kad se cijena kreće od 18 do 30 feninga, i to istaknuta, a kako se kreće cijena, znaju samo proizvođači, naravno, i trgovci. Na upite o stanju odmahnu rukom uz poslovično – katastrofa!

Što se dogodilo s lubenicom, odnosno gdje su uzroci pada lani profitabilne kulture, govori  Marinko Merdžan, jedan od većih proizvođača na čapljinskom području.

”Nema se riječi ni za cijenu ni za prodaju. Aktualna je bila bura u proteklom razdoblju, odnosno hladnije vrijeme od uobičajenog za ovaj dio godine, što je utjecalo na potražnju. Na tržištu su se sudarile velike količine naše, bijeljinske, albanske, makedonske… lubenice, čemu su doprinosili i trgovački centri konstantnim uvozom. Takvu navalu tržište nije moglo progutati” ističe Merdžan.

Vraćajući se na temu – vrijeme, nastavlja: ”Ove godine u travnju su bile veće temperature nego u prvoj polovini srpnja. Posljedice toga su da je lubenica išla naprijed 10, 15 dana, na kontinentu, gdje je u travnju bilo toplije nego kod nas. Tako vrijeme nije zbunilo samo lubenicu, kod breskve se događa da četiri sorte dozrijevaju istodobno, uranilo je i grožđe…”, govori Merdžan.

To su neki vremenski uvjeti koji su neobjašnjivi. Nikome nije jasno što se dogodilo, tek je lubenica istodobno sazrela u Hercegovini, Semberiji i Srijemu.

Hercegovina je, dakle, izgubila komparativnu prednost tjedan-dva ranije berbe, a posljedice su jasne – otežan plasman i niske cijene.

”Najviše su vremenske nepogode smetale proizvođačima. Hladno vrijeme početkom srpnja, bura, koja nije u ožujku puhala, sad je vladala sedam dana. Manje je i turista, opet zbog vremena, jer danas se o tome mogu lako dobiti informacije pa ljudi planiraju i odmore. Proizvođačima trebaju lijepo vrijeme i prave ljetne temperature. Nadam se da će s rastom temperature u idućem razdoblju krenuti i lubenica” naglašava Merdžan za Večernji list.

Ovaj proizvođač iz čapljinske općine priželjkuje da bi, kao i prošle, bolje od rane mogla ići kasna lubenica, odnosno ona s otvorenog. Što se tiče gubitaka, proizvođači će ih sigurno imati.

Merdžan smatra da će biti uspjeh pokriti osnovne troškove, a o onima rada i zaradi malo ih može i razmišljati. No i za osnovno, bitan je svaki topao dan.