Čapljinke i Čapljinci, sretan Vam dan općine i blagdan sv. Franje!

2826

Drage naše čitateljice i čitatelji, poštovane Čapljinke i Čapljinci širom svijeta – Uredništvo Čapljinskog portala čestita vam od srca Dan općine i blagdan sv. Franje, zaštitnika župe Čapljina.

Proslava Dana općine upriličena je jučer svečanom sjednicom Općinskog vijeća Čapljina.

Proslava blagdana sv. Franje održava se danas. U 11.00 sati bit će svečano misno slavlje u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini, nakon kojeg slijedi zajednički ručak na Trgu sv. Franje Asiškog (ispred crkve).

U večernjim satima, točnije od 19.00 sati, kreće ribarska večer, također na Trgu sv. Franje u Čapljini, kada će uz degustaciju hrane biti održan i zabavni program.

Franjo Asiški, pravim imenom Giovanni Francesco Bernardone, utemeljitelj je franjevačkog reda ili Reda manje braće, suutemeljitelj reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa, a njime je nadahnut i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red.

Sv. Franjo bio je poznat po poniznosti, skromnosti i humanitarnom radu, a novi poglavar Katoličke Crkve odabrao je ime upravo po njemu.

Svjetski dan zaštite životinja u cijelome svijetu obilježava se također 4. listopada jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi. Najpoznatija priča koja Svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku.