FOTO | Održana konferencija ”Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva“

2152

Prvi dan konferencije „Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva“ danas je održan u restoranu Storia u Čapljini.

Konferencija se održava u sklopu završetka i promocije projekta “Uspostave centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina” kojeg provode Asocijacija za regionalni razvoj REDAH u suradnji s partnerima: Službom za zapošljavanje HNŽ-HNK, Općinom Čapljina, Srednjom školom Čapljina, Bizz Solutions d.o.o. Čapljina, Turističkim klasterom Hercegovina i Turističkom zajednicom HNK/Ž.

U skopu bogatog programa konferencije danas je održan tzv. Job day koji je polaznicima obuka pružio mogućnost da potencijalnim poslodavcima predstave svoja znanja i vještine, koje su usvojili kroz rad i obuku sa vrhunskim predavačima u Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina.

Da su polaznici obuka doista učili od najboljih u prilog govori i činjenica da je jedan od predavača bio i chef Goran Raguž, hercegovački kuhar sa 30-godišnjim iskustvom rada u prestižnim restoranima u Belgiji, od kojih su i dva nagrađena Michelin zvjezdicom.
Njegovo iskustvo i znanje koje im je prenio, bilo je od velike važnosti i koristi za polaznike, koji su tek stjecali nova znanja i vještine u sektoru ugostiteljstva.

Centar je uspostavljen u lipnju 2017. godine, od kada je održano pet ciklusa obuka za zanimanje kuhar i tri za zanimanje konobar.

Glavni cilj projekta je osposobljavanje i usavršavanje u oblasti ugostiteljstva za zanimanje kuhar i konobar . Ukupno 89 polaznika završilo je obuku (68 za zanimanje kuhar i 21 za zanimanje konobar) iz dvanaest općina sa prostora BiH, a najviše sa prostora općine Čapljina i Grada Mostara od čega je do sada zaposleno njih 40.

Na svečanome djelu konferencije nazočnima se obratio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić koji je kazao „Deficit radnika u turizmu, ali i nekim drugim djelatnostima, izazov je s kojim se cijela regija susreće u posljednjih nekoliko godina. Ubrzan rast turizma doveo je do povećane potražnje za kvalitetnim kadrovima u ugostiteljstvu, a općina Čapljina je to prepoznala i pokušala riješiti problem na najbolji mogući način.

Obzirom da Srednja škola Čapljina ima ugostiteljsku školu(zanimanja kuhar i konobar) koja daje dobre osnove mladim ljudima, došli smo do zaključka da je potrebno uraditi nešto na samoj praktičnoj obuci tih ljudi te uključiti sve one koji su nezaposleni i žele se prekvalificirati. Tako je i došla ideja za osnivanjem centra za obuku i prekvalifikaciju.

Potrebe tržišta, uspjeh u ostvarivanju ciljeva i zadovoljstvo krajnjih korisnika su garancija dobrog rada do sada te ulog za opstanak i nastavak rada. Sve nabrojano čini jedan snažan temelj da se ovaj centar ne samo održi nego da se digne na višu razinu, te da kao takav bude oslonac svim poslovnim subjektima iz regije u regrutiranju i obučavanju kadrova u ugostiteljstvu kao i izlaz iz krize nezaposlenim osobama koje su spremne da se prekvalificiraju ili dokvalificiraju te sreću potraže u ovom brzo rastućem sektoru koji mora biti temelj razvoja turizma u regiji Hercegovina , ali i šire.“

Prvog dana konferencije odžana je panel diskusija Potrebe sektora turizma/ugostiteljstva za radnom snagom, a sutra 4. prosinca održati će se još dvije panel rasprave na teme Lokalna partnerstva za zapošljavanje i Obrazovanje odraslih/Dualno obrazovanje.