U čapljinskoj crkvi služena misa za dr. Franju Tuđmana

967

U crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini služena je sveta misa za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Misa je služena u koncelebraciji više svećenika, s početkom u 17.00 sati.

Tijekom jutra kod spomen obilježja na mostu dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene su svijeće u sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika, na devetnaestu obljetnicu njegove smrti.

”Od smrti našeg predsjednika mi se svake godine na današnji dan okupimo na mostu u Čapljini koji nosi njegovo ime i ispod spomen ploče položimo cvijeće i upalimo svijeću te na taj način odamo poštovanje prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu. Ovdje se iskupe ne samo predstavnici, nego i članovi svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa područja Čapljine i HNŽ ali i mnogi drugi građani koji dođu na ovaj dan na ovo mjesto i simbolično se sjete predsjednika Tuđmana”, rekao je tom prigodom za Čapljinski portal načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Dr. Franjo Tuđman je rođen u Velikom Trgovišću 14. svibnja 1922. godine. Na neposrednim je predsjedničkim izborima u kolovozu 1992. izabran za predsjednika Republike Hrvatske. Ponovo je izabran za predsjednika u lipnju 1997. godine.

Svojim uspješnim vodstvom dao je ključan povijesni doprinos suverenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Umro je u Zagrebu 10. prosinca 1999., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj 13. prosinca uz državne i vojne počasti.

FOTO/VIDEO | Čapljina: Obilježena obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana