E-registar Općine Čapljina: Skraćuje vrijeme i štedi novac

1663

Pokretanje e-registra u općini Čapljina ovoj lokalnoj sredini donijelo je brojne prednosti. Smanjena su opterećenja na gospodarstvo, unaprijeđene su usluge za investitore, a procesi u administraciji su postali daleko transparentniji nego ranije.

Prije točno godinu dana potpisan je sporazum o realizaciji projekta, a prije nekoliko dana novi sustav je počeo s radom.

Podsjetimo kako je sporazum potpisao načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, a na njegovu inicijativu je formiran i Mehanizam koordinacije. Radna skupina Općine Čapljina popisala je ukupno 124 administrativna postupka (odobrenja, rješenja, uvjerenja, dozvole, mišljenja, i sl.) u nadležnosti općinskih službi uprave i opisala je svaki pojedinačni postupak, kao i dokumentaciju, troškove, informacije i ostale elemente koji su nužni strankama za podnošenje zahtjeva.

– Održane su fokus skupine s više od 40 gospodarstvenika s kojima smo tražili najbolja rješenja. Prikupljeni su različiti prijedlozi vezani za eliminaciju dokumenata, skraćenje rokova, smanjenje ili ukidanje naknada, eliminaciju kompletnog administrativnog postupka… Sve to je rezultat sustava koji danas radi i koji je znatno poboljšao poslovno okružje u Čapljini – kazali su za Večernji list u općinskim službama.

Ostvarene su značajne izravne uštede na godišnjoj razini koje se odnose na poslovne postupke. Ove uštede proistječu iz eliminacije dokumenata ili pribavljanja istih po službenoj dužnosti, promjene forme dokumenata, smanjenja pristojbi ili naknada i vremena potrebnog za obradu zahtjeva.

Sada gospodarstvenici, u prosjeku, plaćaju oko dvije marke manje po jednom podnesenom zahtjevu. Vrijeme potrebno za rješavanje predmeta po zahtjevu stranaka skraćeno je za 37 posto, u nekim slučajevima čak i 50 posto u odnosu na stanje prije reforme.

Upravo ovaj podatak trebao bi biti ključan u privlačenju novih investicija u općinu Čapljina, čemu se lokalne vlasti najviše nadaju i imaju velika očekivanja. Primjerice, iz mjerodavnosti općinske Službe opće uprave za upis rođenja djeteta u matičnu knjigu rođenih došlo je do skraćenja roka na 5 dana (3 dana za pregled dokumentacije), kao i kod upisa činjenice državljanstva djeteta u matičnu knjigu rođenih te upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih.

Kada je riječ o upisu činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih na temelju izvoda inozemnog tijela, došlo je do skraćenja roka na 5 dana (3 dana za pregled dokumentacije), kao i kod upisa činjenice vjenčanja u matičnu knjigu vjenčanih te upisa činjenice smrti u matičnu knjigu umrlih, sve na temelju izvoda inozemnog tijela.

Za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih rok je skraćen na 7 dana (3 dana za pregled dokumentacije), a ukida se pristojba na zahtjev u iznosu od 3 KM. Isto je i za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih državljana BiH (za osobe rođene do 1. 1. 1998.) te naknadni upis činjenice nacionalnosti u matičnu knjigu rođenih. Što se tiče ispravke/promjene podataka u matičnim knjigama, rok se skraćuje na 7 dana (3 dana za pregled dokumentacije), kao i kod promjene prezimena nakon razvoda braka, gdje se ukida pristojba na zahtjev u iznosu od 3 KM.

Za izvod iz MKR, MKV, MKU I MKD skraćen je rok na isti dan, a najkasnije u roku od 1 dan, kao i za kućnu listu – ovjeru potpisa. Izjava bez svjedoka – ovjera potpisa – skraćenje roka na isti dan, a najkasnije u roku od 1 dan.

Za pristup informacijama rok je skraćen s 15 na 10 dana, za sklapanje kupoprodajnog ugovora rok je skraćen na isti dan, a najkasnije u roku od 1 dan, kao i za sklapanje ugovora o darovanju te uvjerenje o slobodnom bračnom stanju.

Što se, pak, tiče usluga iz mjerodavnosti općinske Služba gospodarstva, za obavljanje obrta (osnovno ili dopunsko zanimanje ili zajednički obrt) rok je skraćen na 7 dana (3 dana za pregled dokumentacije), a što se tiče dokumentacije, iz Službe navode promjenu forme dokaza o stručnoj spremi iz ovjerene kopiju u kopiju.

Došlo je i do smanjenja pristojbe za obavljanje obrta s 88 na 50 KM kod prve registracije. Za obavljanje obrta (dodatno zanimanje ili u izdvojenom prostoru preko zaposlenika) rok je skraćen također na 7 dana kao i pristojba s 88 na 50 KM kod prve registracije. Što se tiče rokova, isto je i s obavljanjem obrta (autoprijevoz ili taksi-prijevoz) uz isto smanjenje pristojbe za čak 38 KM.

Za osnivanje trgovačke radnje rok je također skraćen na 7 dana (3 dana za pregled dokumentacije) te je došlo i do smanjenja pristojbe za osnivanje trgovine s 60 na 50 KM kod prve registracije. Isto je i kod pristojbe za obavljanje trgovine na malo osobnim radom izvan prodavaonice – trgovac pojedinac.

Za osnivanje ugostiteljske radnje rok je skraćen na 15 dana, a pristojba umanjena s 88 na 60 KM kod prve registracije. Iz mjerodavnosti Službe prostornog uređenja i graditeljstva za urbanističku suglasnost rok je skraćen na 15 dana, kao i za odobrenje za korištenje javne površine uz ukidanje pristojbe na zahtjev u iznosu od 3 KM te postavljanje reklamnih panoa i/ili displeja (ukidanje pristojbe na zahtjev od 3 KM. Smanjenje pristojbe na rješenje sa 100 na 90 KM).

Tu su i odobrenje za gradnju – skraćenje roka na 30 dana, pristojbe na zahtjev u iznosu od 3 KM, odobrenje za gradnju/legalizacija bespravne građevine skraćenje roka na 30 dana uz ukidanje pristojbe od 3 KM. Za odobrenje za postavljanje kioska na javnu površinu rok je skraćen na 15 dana te je ukinuta pristojba od 3 KM.