Otišao je jedan od naših najvećih glumaca: Umro Ivo Gregurević

1680

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno, u srijedu u dobi od 66 godina preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević.

Kako smo doznali, pronađen je u srijedu u večernjim satima u svojem stanu, ali zasad nema informacija o uzrocima smrti.

Gregurević je rođen u Donjoj Mahali pored Orašja (BiH) 7. listopada 1952. godine, a upisao je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Debi na velikom platnu imao je 1977. godine u filmu ‘Ne naginji se van’, a ubrzo potom igrao je i u Vrdoljakovoj ‘Mećavi’.

Tijekom bogate karijere surađivao je s velikim redateljskim imenima poput Zorana Tadića, Živorada Tomića, Rajka Grlića, Branka Šmita i Krste Papića, a veliku slavu postigao je i u seriji Velo misto. Proslavila ga je i uloga u filmu ‘Čaruga’ (1991.). Osim na filmu i televiziji, glumio je i u kazalištu, bio je prvak drame zagrebačkog HNK.

Vrsno je tumačio rabijatne i grube “narodske tipove” poput otmičara u “Osuđenima” (1978.) Z. Tadića, konduktera u “Kraljevoj završnici” (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u “Životu sa stricem” (1988.) K. Papića.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima gotovo stotinu filmova, 20-ak TV serija i više desetaka kazališnih predstava. Za njega se govorilo i da je najplaćeniji domaći glumac.

Često se za Gregurevića govorilo da je isti i na sceni i privatno.

– Uvijek je to gluma. Nikad ja ne igram sebe. Svaka moja uloga je drugačija. Neki kažu da sam karakterni glumac, rekao je u jednom od intervjua za Jutarnji list.