FOTO | Porastao vodostaj Neretve; u FBiH prijeti izlijevanje rijeka iz korita

3510

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozorava da postoji opasnost od izlijevanja određenih rijeka iz korita obzirom na prognozirane vremenske uvjete.

Vodostaj sve četiri rijeke na području Čapljine je u porastu.

Vodostaj Neretve, Trebižata, Bregave i Krupe je porastao, a najviši je vodostaj Neretve. Ipak, nijedna rijeka nije na kritičnoj koti izlijevanja iz korita.

To se odnosi na pritoke rijeke Neretve (Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa), sliv rijeke Cetine (Sturba, Žabljak i Bistrica), rijeke Kupe (Kladušnica, Mutnica), rijeke Une, gornji dio sliva rijeke Bosne (Željeznica, Zujevina, Fojnička rijeka, Lašva).

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernoj stanici Humac u 8.15 sati iznosio je 298 cm s trendom 0 cm. Kad je razina vode narasla na 280 cm, uvedene su redovne mjere odbrane od poplava.

Za sada svi vodotoci u FBiH su u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita. Još uvijek su na snazi Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padalinama, i to za: grad Livno, te općine: Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

U općinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres trenutno se vrši čišćenje snijega do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je neko životno ugrožen.

U općini Kladanj je i dalje na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padalinama, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.