VIDEO | Zbog loše signalizacije i manjka rasvjete sve više nesreća u Tasovčićima

2200

Najmanje pet prometnih nesreća dogodilo u Tasovčićima na raskrižju na kojemu se gradi kružni tok od samog početka radova.

Posljednja se dogodila sinoć (subota), u kojem su se sudarili Renault Clio i Golf II.

Većina vozača koji prometuju magistralnom cestom M17 u Čapljini kaže da je problem u loše postavljenoj signalizaciji, kao i iznimno mračnom raskrižju u večernjim satima.

”Signalizacija je postavljenja jako nisko tako da ju vozači ne vide, a uz to postavljena je i na zbunjujući način, tako da vozači teško mogu ‘pročitati’ tko ima prednost”, ističe jedan od vozača kojega smo u nedjelju zatekli na ovom raskrižju.

Drugi vozač kaže nam da je poseban problem prometovanje u večernjim satima.

”Raskrižje je doslovno u mraku. Nema nikakve rasvjete ni dodanog svjetla, tako da je jedino ono koje imate sa vaših farova na automobilu. Jako je opasno, posebice ako su drugi sudionici u prometu nepažljivi”, govori nam drugi vozač.

Upravo iz tih razloga snimili smo u nedjelju kratki video na ovom raskrižju na kojemu se vidi prometovanje vozila, koji možete vidjeti u nastavku.

Ranije smo pisali kako će najsmrtonosnija točka čapljinskih prometnica – raskrižje u Tasovčićima – biti riješena izgradnjom kružnog toka.

Kako je istaknuto prilikom predstavljanja ovog projekta, kružni tok gradi se primarno zbog sigurnosti sudionika u prometu. Dodano je da se važnost raskrsnice za lokalnu zajednicu ogleda kroz činjenicu da je ovo najbrži i najprikladniji način za mještane da dođu do Mostara koji je obrazovni, zdravstveni i administrativni centar regije.

Provedba projekta će imati pozitivne utjecaje na kvalitetu života lokalne zajednice. Postoji
nekoliko mogućnosti koje su otkrivene u projektu:

– Efikasniji i sigurniji sustav prometa, smanjenjem vremena putovanja, smanjenje broja nesreća, manji troškovi održavanja i upravljanja.
– Razvijanje cestovne infrastrukture sa poboljšanjem uvjeta za priključenje;
– Koristi za vozače i korisnike javnog prijevoza poboljšanjem prometne povezanosti i povećanjem kapaciteta;
– Smanjenje zagađenja, povećanjem protoka vozila;
– Povećanje sigurnosti prometa gradnjom odvojene pješačke staze duž cijele raskrsnice i gradnja pothodnika koji će regulirati prolaz pješaka preko M-17.
– Povećanje vremena putovanja i uvjeta putovanja.