Visoke cijene voća i povrća: Paprika 9, raštika čak 12 KM!

2986

Visoke cijene voća i povrća posljednjih dana iznenadile su mnoge građane širom BiH. Najskuplje je na tržnicama i tržnim centrima u Sarajevu, gdje kilogram žutih paprika iznosi devet maraka, raštika vrtoglavih 12, a za kilogram špinata potrebno je izdvojiti 6 KM, piše Dnevni avaz.

Brokule su četiri, kupus tri i pol, kelj pet, crvena paprika šest maraka, mrkva i tikvice su pet. Kilogram krumpira je 1,5 KM, bijeli luk je šest, a peršun čak 10 maraka. Kilogram banana na tržnicama kreće se od dvije do 2,5 KM.

Cijena kruški također je visoka – kilogram ovog voća je četiri marke, dok se uvozne jabuke prodaju za marku. Prodavači na tržnicama visoke cijene pravdaju hladnoćama. Kako je kazala jedna od trgovkinji na sarajevskoj tržnici Grbavica, cijene su visoke i zbog sve viših cijena zakupa, ali i zbog toga što je na štandovima uglavnom uvozna roba.

– Trgovcima je zbog niskih temperatura smrznulo i propalo dosta robe. Najviše su stradali banane, kruške, paprike, kupus… Zbog toga su cijene naglo porasle. I mi pokušavamo preživjeti. Posebno je teško zimi, kada imamo najmanje posla – kazala je ona.

Iz udruženja koja se bave zaštitom potrošača svake zime upozoravaju na divljanje cijena voća i povrća.

– Osim nerealnih cijena, na policama se mogu primijetili voće i povrće koje je trulo, a cijena je ista kao da je svježe. Trgovci su dužni ukloniti takve proizvode. Također, primijetili smo i da određeni proizvodi tijekom noći poskupe za marku, dvije ili čak tri. Zbog svega toga apeliramo na potrošače da dobro paze na cijene, ali i na kvalitetu onoga što kupuju – navode iz Udruženja potrošača SŽ.

Kako bismo ispitali kupuju li građani najskuplje voće i povrće u regiji, usporedili smo cijene nekoliko proizvoda s cijenama na tržnicama u Zagrebu i Beogradu.

Kilogram žute paprike u Beogradu iznosi 2, a u Zagrebu 2,50 KM. Krumpir je u oba grada 1 KM. Bijeli luk u Beogradu iznosi 3 KM, a u Zagrebu je skuplji za pola marke. I