Ususret Uskrsu: post i nemrs nisu isto

813

Korizma je, vrijeme 40-dnevne priprave za Uskrs. Portal Katoličkog tjednikadonosi što znače pojmovi post i nemrs koji se nerijetko smatraju istoznačnicama.

Post za katolika znači uzeti samo jedan puni obrok dnevno dok nemrs podrazumijeva jesti redovito, primjerice, uobičajena tri obroka dnevno, no da to ne bude meso, ali može biti masno. U dva dana strogog posta (Čista srijeda i Veliki petak) nije samo post, nego zajedno – i post i nemrs.

Što dakle znači kako vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok do sitosti jer je post i ne jede meso jer je nemrs. U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa.

Više od ovoga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste više i češće – primjerice na Badnjak, uoči Velike Gospe, utorcima sv. Anti, i strože – o kruhu i vodi. Prema sadašnjim crkvenim odredbama post je obvezan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine život na Pepelnicu i na Veliki petak.

Dragovoljno ga mogu činiti i mlađi i stariji. Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.“

O običnim petcima, kako prenosi Bitno.net, ne bi zgorega bilo dodati i da ako netko, unatoč što na našem podneblju petak podrazumijeva nemrs, u takvim okolnostima mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi) može jesti meso, a umjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave…) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebitih…).

Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži. Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu.

Svaki je petak “mali Veliki petak“. Vjernik se kroz odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na skroman način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima.