Socijalnu pomoć u Čapljini prima 40 obitelji

2442

Na sjednici Vlade HNŽ-a, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, usvojena je odluka kojom je visina stalne novčane pomoći za jednočlano kućanstvo sa 100 KM povećana na 130 KM, za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano ukupno 800.000 maraka.

Tragom ove informacije, od Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi zatražili smo podatke o tome koliki je broj korisnika socijalne pomoći u ovoj županiji i kakav je on u odnosu na prijašnje godine.

Prema podacima iz spomenute institucije, trenutačno se socijalna pomoć isplaćuje za 385 kućanstava na razini županije. Iako bi se očekivalo da najviše onih koji primaju socijalnu pomoć dolazi iz Mostara jer polovica stanovništva HNŽ-a živi u ovome gradu, to nije slučaj. Možda i neočekivano, najviše korisnika socijalne pomoći je u Konjicu i Prozoru.

Tako u Konjicu pomoć prima 86 kućanstava, od toga 70 jednočlanih, 12 dvočlanih, tri tročlana i jedno četveročlano. Slično je stanje u općini Prozor-Rama gdje ovu pomoć prima čak 69 kućanstava. Od toga je 60 jednočlanih, šest dvočlanih, jedno tročlano i jedno šesteročlano.

Na općinu Neum gleda se uglavnom kao na turističko središte koje bilježi velik rast prihoda i turista, ali podaci govore kako 44 jednočlana kućanstva primaju socijalnu pomoć i po tome je na trećem mjestu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Stolac je na četvrtom mjestu s 43 kućanstva koja primaju socijalnu naknadu iz županijskog proračuna, zatim Čapljina s 40, Jablanica s 35 te Mostar s 31 socijalnim kućanstvom kojima je potrebna pomoć. Pomalo iznenađujući je podatak kako socijalnu pomoć prima i 21 kućanstvo u Ravnom.

S obzirom na to da se radi o jednoj od najmanjih općina u državi, može se reći kako je ovaj broj relativno visok u odnosu na ukupan broj kućanstava.

”Broj korisnika u odnosu na ranije godine uglavnom je isti i nema velikih odstupanja”, rekli su za Večernji list u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi.

Sigurno je kako pomoć od 130 maraka ne može uvelike pomoći ljudima koji primaju socijalnu pomoć, a iz županijske Vlade u Mostaru poručili su kako se nadaju da će u budućnosti biti više prostora u proračunu za ovu namjenu.

S obzirom na to da se očekuje kako će broj nezaposlenih biti značajno smanjen u idućih mjesec dana zbog dodjele subvencija za zapošljavanje, čak se možemo nadati kako će dio korisnika socijalne pomoći doći do toliko željenog posla i početi zarađivati za život umjesto da primaju naknade od koje sigurno ni jedna osoba ne može podmiriti osnovne životne potrebe, a da ne govorimo tek o kućanstvima s više članova.