Od početka sezone gripe u BiH preminulo 77 osoba, od čega u Federaciji BiH njih osamnaest

574

Od početka sezone u BiH od posljedica virusa gripe umrlo je 77 osoba. Od tada Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 18 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus gripe tip A.

“Kod tri pacijenta izoliran je podtip A(H3), kod pet A(H1N1)pdm09, dok kod 10 pacijenata nije urađena subtipizacija. Pet slučajeva registrirano je u Sarajevskoj županiji, 11 u Tuzlanskoj i dva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji”, priopćeno je iz Zavoda.

Institutu za javno zdravstvo RS-a u prošlom tjednu prijavljen je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije. Od početka sezone u RS-u je prijavljeno ukupno 59 umrlih.

Najčešća učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu (ILI) imale su regije Trebinje i Istočno Sarajevo, a najmanje Foča i Bijeljina, dok je najviše slučajeva SARI prijavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a te bolnicama Doboj i Prijedor.

U Federaciji BiH bilježi se niska aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prošli tjedan. “U referalnom laboratoriju za gripu dosad su testirana ukupno 383 uzorka, od kojih su 144 pozitivna na virus gripe tip A, i to 77 uzoraka na podtip A(H3N2) i 67 na podtip A(H1N1)pdm09”, naveli su iz Zavoda.

Dosad je prijavljeno ukupno 136 slučajeva SARI pozitivnih na virus gripe. Slučajevi SARI pozitivni na virus gripe prisutni su u svim dobnim skupinama, najviše u skupini 25 – 64 i 65+ godina.

Najveći broj oboljelih od infekcija ILI u RS-u je u skupinama redoslijedom 30 – 64, potom 15 – 29, dok je u kategoriji infekcija SARI najviše oboljelih u skupinama 30 – 64 i mlađi od 65 godina.

Većina preminulih osoba bila je srednje i starije životne dobi s brojnim višestrukim i teškim komorbiditetima kroničnih nezaraznih, ali i drugih zaraznih bolesti. Stalno se naglašava da nijedan preminuli pacijent nije bio cijepljen protiv gripe.