Preventivni zdravstveni pregledi branitelja do kraja 2019. u cijelom HNŽ

1413
Oliver Soldo

Mostaru su jučer sporazume o provedbi programa ciljanih zdravstvenih pregleda branitelja i programa psihosocijalne pomoći i zaštite mentalnog zdravlja branitelja potpisali ministar za pitanja branitelja u Vladi HNŽ-a Oliver Soldo, predstavnici domova zdravlja iz županije (Mostar, Stari Grad, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk i Stolac) te predstavnici centara za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Mostar i Domu zdravlja Mostar Stari grad, piše Večernji list BiH.

Riječ je o nastavku aktivnosti Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a na poboljšanju zdravstvene skrbi braniteljske populacije u dijelu prava iz područja zdravstva kroz pravo na medicinsku prevenciju i rehabilitaciju.

Ministarstvo će sljedećih dana raspisati javni oglas kojim će pozvati sve branitelje da se prijave na projekte, a u suradnji s domovima zdravlja organizirat će skupine branitelja koji će dolaziti na dogovorene medicinske tretmane.

– Tako ćemo pratiti i statistiku i imati stvarniji uvid u zdravstveno stanje branitelja kako bismo te programe mogli unaprijediti uz pomoć Vlade i Skupštine HNŽ-a – kazao je ministar Soldo.

On je istaknuo da je resorno ministarstvo, kroz sustavno praćenje zdravstvenog stanja branitelja, uočilo trend porasta zdravstvenih problema, ali i značajan porast smrtnosti branitelja u HNŽ-u pa je stoga odlučilo organizirati preventivne zdravstvene preglede kako bi se bolesti otkrile u što ranijoj fazi.

– Očekujem da do kraja godine u svim općinama HNŽ-a profunkcioniraju preventivni zdravstveni pregledi, a u sljedećih nekoliko godina da se razviju i centri za mentalno zdravlje i na sjeveru i jugu županije kako bi skrb o braniteljima bila potpuna – dodao je ministar.

Po riječima ravnatelja Doma zdravlja Mostar dr. Marija Kordića, ciljana skupina za preglede su branitelji koji nekoliko godina nisu bili kod liječnika.

– Želimo ih motivirati kroz olakšice u pregledima, odnosno kroz organizirani sustav načina pregleda, da pristupe ili preveniraju napredak ili nastanak bolesti – poručio je dr. Kordić. –

Psihosocijalna pomoć koja će se pružati u centrima za mentalno zdravlje je najkompleksniji dio, ali smo potpuno kadrovski osposobljeni pružiti takvu vrstu pomoći ovoj populaciji – rekla je dr. Nada Bazina iz stručnoga tima za izradu programa preventivne zaštite mentalnoga zdravlja.

Podsjeća da su i dosad radili s braniteljima, ali ne organizirano, kao što će biti ubuduće. Ministarstvo je u ovoj godini izdvojilo 100.000 KM za preventivne preglede i 50.000 KM za brigu o mentalnom zdravlju branitelja. Za branitelje koji nisu mogli biti osigurani po drugoj osnovi, izdvojilo je više od 270.000 KM i osiguralo 2252 korisnika.

Za medicinsku prevenciju i rehabilitaciju u 2018. utrošilo je oko 120.000 KM. Na topličko liječenje poslano ih je 180, za ortopedska pomagala utrošeno je oko 40.000 KM za njih 30, za jednokratno novčano liječenje oko 330.000 KM, a pomoć su dobila 1543 branitelja.