Hercegovački med na svjetskoj listi zaštićenih proizvoda!

993

Samo tri bh. proizvoda nalaze se na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićeni proizvodi geografskog područja. Mjesto na toj listi pronašli su i hercegovački med, romanijski skorup – kajmak i cazinski med od kestena.

Bosna i Hercegovina punopravna je članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, ali i pridružena članica Europske patentne organizacije, što je, prema riječima Josipa Merdže, direktora Instituta za intelektualno vlasništvo, veliki uspjeh.

– Svatko tko izravno želi dobiti određene informacije koje se odnose na zaštitu intelektualnog vlasništva može nam se obratiti u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu, gdje smo pripremili promotivne materijale i angažirali naše djelatnike da o bilo kojoj stručnoj temi koja se odnosi na zaštitu intelektualnog vlasništva mogu dati kvalitetne odgovore – izjavio je Merdžo za Avaz.ba.

Izvorni hercegovački med međunarodni certifikat dobio je 2018. godine i od tada na staklenkama stoji oznaka da se radi o autentičnom proizvodu. Odmah nakon stjecanja certifikata Udruzi pčelara “Matica” iz Mostara počeli su pristizati zahtjevi proizvođača da svoj med prodaju pod tom etiketom.

Međutim, pčelari koji žele markicu moraju proći stroge kontrole na Agronomskom fakultetu. Analizama je utvrđeno da med iz Hercegovine, zahvaljujući tlu, klimi i vjetru, ima povećan sadržaj željeza, a u njemu nema opasnih supstancija poput olova ili žive. Procjenjuje se da na području Hercegovine, od Neuma do Jablanice, djeluje oko 700 pčelara.

U prošloj godini Institut je pripremio izmjene Zakona o patentu koji je trenutačno u parlamentarnoj proceduri.

– Nakon eventualnog usvajanja tek smo jedan korak do punopravnog članstva u Europskoj patentnoj organizaciji, što je jedan od preduvjeta za pristupanje Europskoj uniji – kazao je Merdžo, istaknuvši kako je prošle godine Bosna i Hercegovina napredovala za devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti te je sada na 77.