Čapljincu 4 godine zatvora zbog pronevjere 615.075,00 KM

3005

Nakon što su tužitelj i optuženik sa svojim braniteljem sklopili nagodbu o priznanju krivnje koju je sud prihvatio, Županijski sud u Mostaru 23. svibnja proglasio je krivim Antu Blaževića (1962.) iz Čapljine zbog kaznenog djela “pronevjere u službi” i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Županijskog tužiteljstva Mostar, u optužnici se Anti Blaževiću stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 1. siječnja 2005. godine do 31. prosinca 2014. godine u Čapljini, radeći na poslovima direktora u poduzeću „E….“ d.o.o. Čapljina, iskorištavanjem svog položaja i ovlasti kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, prisvojio novac koji mu je bio povjeren na radu u navedenom poduzeću.

“Kao jedini ovlašteni potpisnik za raspolaganje novcem na računima kod banki podizao je novac i istim raspolagao te vršio uvid u izvode pravne osobe koje su banke redovito sačinjavale i dostavljale kada je bilo promjena, bilo da se radi o uplatama ili isplatama, nakon čega bi sačinjavao po formi identične bankarske izvode na kojima bi svjesno ispravljao stavke sa bankarskih izvoda te tako sebi kroz duže vremensko razdoblje pribavio protupravnu imovinsku korist, a oštetio poduzeće „E…“ d.o.o. Čapljina za iznos od 615.075,50 maraka”, navodi se u priopćenju.

Također, po pravomoćnosti presude optuženi je obvezan nadoknaditi štetu oštećenom poduzeću “E…” d.o.o. Čapljina u iznosu od 615.075,50 maraka te je obvezan platiti i troškove kaznenog postupka.

Budući da je u konkretnom slučaju zaključena Nagodba o priznanju krivnje, na ovakvu odluku suda o kaznenopravnoj sankciji stranke nemaju pravo žalbe, dodaje se u priopćenju.