Hutovo Blato: Formiran regionalni obrazovni program; u subotu ornitooški dan

774

U sklopu implementacije projekta ‘Zaštićena područja za prirodu i ljude’, Park prirode Hutovo blato bio je tijekom 2017. godine uključen u proces Indeksacije, inicijative koju su pokrenute u suradnji WWF Adria i Parkova Dinarida – Mreže zaštićenih područja Dinarida.

Indeksacija je razvijena kao jedinstven instrument za mjerenje i poboljšanje suradnje lokalne zajednice i zaštićenih područja.

Kao nastavak aktivnosti koje su provedene u prethodne dvije godine u zaštićenim područjima, te provjeru i potvrdu instrumenta Indeksacije uključenosti lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima, 27.svibnja 2019 godine u Parku prirode Hutovo blato održana je druga radionica pod nazivom „Procjene suradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice“.

Radionicu su vodili Jovana Dragić May i Zoran Šeremet, koje su Parkovi Dinarida imenovali i educirali za provođenje procjene suradnje zaštićenih područja i lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Osnovne škole Vladimira Pavlovića Čapljina, Lovačkog društva „Galeb“ Čapljina, predstavnici lokalnih nevladinih udruga i djelatnici parka prirode. Cilj radionice je pridonijeti boljem angažmanu lokalnih zajednica u upravljanju zaštićenim područjima.

Jedan od ostvarenih programa unutar ovoga projekta je Regionalni obrazovni program „Mreža škola u zaštićenim područjima“.

Kao podrška ovoj inicijativi u subotu 1.lipnja 2019.godine u Parku prirode Hutovo blato održati će se Ornitološki dan na kojem će sudjelovati učenici iz Čapljine, Višića Mostara i Sarajeva sa svojim nastavnicima. Ovom prilikom svim učesnicima omogućiti će se promatranje ptica uz stručno osoblje i obilazak jezera Parka prirode.