Tamburaši iz Šurmanaca najbolji na 42. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe

1534

U izvorištima tamburaštva Osijeku, Našicama, Vukovaru i Đakovu se od 30. svibnja do 2. lipnja 2019. pod organizacijom Hrvatskog tamburaškog saveza održao 42. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe.

U glazbeno bogate četiri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavila su se 23 tamburaška orkestra i komorna ansambla s preko 500 mladih glazbenica i glazbenika na tamburama iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Svi oni pokazali su svoje tamburaško umijeće izvodeći 70 skladbi pisanih za tambure od kojih čak osam praizvedbi.

Stručno povjerenstvo na čelu sa Sinišom Leopoldom, Zdravkom Šljivcom i Franjom Batorekom su na kraju festivala dodijeli nagrade najuspješnijim orkestrima.

Jedini orkestar iz BiH koji je sudjelovao je Tamburaški orkestar Misericordia Šurmanci, zajedno s vokalnom solisticom Darijom Ramljak, a pod ravnanjem prof. Davora Markote. Osvojili su prvu nagradu, odnosno Zlatnu plaketu, s osvojenih čak 90 od mogućih 100 bodova.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tambure imali su priliku uživati i u brojnim kvalitetnim instrumentalnim i vokalnim solistima.