Od danas je sigurno | Pao potpis, gradi se dionica Počitelj-Bijača

1734

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru potpisan je ugovor o izgradnji dionice Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, LOT 1 i LOT 2.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić u ime investitora, a u ime izvođača za LOT 1,predstavnik China State Construction Engineering Corporation Ltd. Yanming Liu (Kina) te Yang Bo, u ime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. (Kina) za LOT2.

U svojstvu svjedoka, ugovor će potpisati ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, a u ime China State Construction Engineering Corporation Ltd.

Yanjun Li, i uime konzorcija izvođača radova AzVirt L.L.C, Sinohydro Corporation Ltd. i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. Svjedok potpisivanja ugovora bit će Ahmet Murat Turkoglu.

Vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a, dok vrijednost ugovora za izgradnju LOT-a 2 (Most Počitelj) iznosi 28.114.889,53 eura također bez PDV-a.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Trasa autoceste poddionice Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci, priopćili su iz JP Autoceste FBiH.