Televizija Herceg-Bosne od ponedjeljka na malim ekranima – donosimo detalje

1849

Svako društvo je u stalnom balansiranju između svojih potreba i mogućnosti. Hrvati u BiH zasigurno imaju potrebu tv kanala na vlastitom jeziku, ali okolnosti su takve da je trenutačno emitiranje programa moguće jedino u vlastitom aranžmanu tj. kroz duže vremena postojeći projekt Radiotelevizije Herceg-Bosne koja bi od ponedjeljka 1. srpnja ove godine trebala dobiti upravo taj televizijski dio.

Pokrenuti i organizirati televizijski kanal je zahtjevan posao u svakom pogledu, od financijskog do kadrovskog dijela, stoga su iskorišteni potencijali određenih hrvatskih medija koji su već djelovali na području Bosne i Hercegovine. Veći dio općina i županija s hrvatskom većinom u početku će vlasnički i financijski podržavati ovaj projekt koji u gustom medijskom prostoru može iznijeti, prije svega hrvatske, ali i ostale zapostavljene priče.

„Izgradnja televizije unutar javnog sustava RTV Herceg-Bosne odgovor je na dugo iščekivani televizijski kanal na hrvatskom jeziku. Ova televizija nastala je ujedinjavanjem RTV HB, Televizije Kiseljak, Naše TV, Oscara C i Prvog TV i kao takva, uz već postojeći program Radija HB zasigurno će doprinjeti promicanju hrvatskih nacionalnih interesa, zaštiti jezika i kulturne baštine u BiH i šire. Program je planiran u okviru kadrovskih mogućnosti, te će se s vremenom zasigurno raditi na njegovom proširenju. Velika pozornost posvetit će se uključivanju dopisništava iz Kiseljaka, Orašja, potom iz Banja Luke. Izazov je velik, ali sam siguran kako smo svi zajedno unutar kuće spremni odgovoriti na profesionalne zadatke.“, ističe za Vrisak.info Franjo Takač, voditelj organizacijske cjeline televizije na RTV HB.

Ono najvažnije, što očekivati u programu? Budući da se program u početku dobrim dijelom oslanja na mlade novinare Naše TV, dužnost glavnog urednika je preuzeo Mario Vrankić kojemu nije bilo teško krenuti u još jedan početak s ekipom na koju se može osloniti.

„Ova televizija će u početku pokušati zadovoljiti osnovne informativne formate. Tako da od ponedjeljka u 17 sati krećemo sa Županijskom panoramom u trajanu od 45min do sat vremena, a nakon toga slijedi i polusatni Dnevnik od 19:30h što će biti uobičajena praksa svakog radnog dana. Uskoro bi se ovome trebale pridružiti i ostale emisije koje će pokrivati širi spektar tema od gospodarstva do zdravlja. Čeka nas dugo radno ljeto.“

Program ćete moći pratiti na internetskim platformama HT Eroneta (Home TV), Telemacha, Moje TV te putem zemaljskih odašiljača. Pregovori su u tijeku kako bi ovaj program zaživio na što široj gledateljskoj bazi (uključujući i dijasporu). Početno sjedište je u Mostaru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, a ekipa je svjesna težine još jednog početka koji nosi veliku odgovornost, stoga se nada pomoći i razumijevanju publike, ali i svojih medijskih kolega.