Rasti će kamate na kredite, ugroženi oni kojima krediti imaju promjenjivu kamatnu stopu

4043

Građani BiH uskoro će se suočiti s recesijom ako što prije ne budu formirani Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

Ekonomski analitičari navode, na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, da su izvoz i uvoz lošiji nego ikad, te da je izvoz manji za skoro 230 milijuna KM, piše “Dnevni avaz”.

Ekonomski analitičar Željko Šain je objasnio kako se recesija mjeri kada je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizovda.

“Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu FBiH i Vijeće ministara, onda ćemo sigurno ući u recesijsko vrijeme”, rekao je Šain.

Prema njegovim riječima, BiH time gubi međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada, a to će biti i dalekosežan problem za razvoj i društvenu stabilnost.

Bruto društveni proizvod /BDP/ u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 odsto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine.

Budući da u BiH su većim dijelom krediti sa promjenjivom kamatom, izloženost domaćinstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva, na šta je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH, navodi “Avaz”.

Konstultantski stručnjak Senad Hoerman je istaknuo kako će krediti poskupiti, a da će najviše ispaštati gospodarstvo jer se finacira iz sredstava komercijalnih banaka.