Smokve i sve njihove dobrobiti: Ovo je mjesec ovog magičnog voća

995

Smokve već vjekovima važe za jednu od najzdravijih namirnica. Budući da su neprocjenjivi izvor hranljivih vlakana, minerala i polifenola, smokve pozitivno utječu na zdravlje i pružaju veliku pomoć u liječenju bolesti današnjice.

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i izuzetno su osjetljive.

Zato su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u frižideru. Iako su svježe smokve dostupne samo nekoliko mjeseci u godini, u suhim smokvama možete uživati tijekom cijele godine.

Nutritivna vrijednost

I svježe i suhe smokve su vrlo bogate mineralima, posebno kalcijem, magnezijem i kalijem. Količina kalcija višestruko je veća u suhim smokvama zbog čega se smatraju jako važnim ne-mliječnim izvorom kalcija.

Izuzetno su bogat izvor hranljivih vlakana, a visok postotak čine vlakna rastvorljiva u vodi. Ta vrsta vlakana pomaže pri sniženju razine a glukoze i kolesterola u krvi, a ujedno djeluje povoljno na regulaciju probave. Bogate su brojnim fitokemikalijama, posebno beta-karotenom, polifenolima, antocijaninima i biljnim mastima.

Smokve reguliraju razinu kolesterola u krvi, mada ne sve smokve podjednako.

Evo koje su vrste pogodne za reguliranje kolesterola.

Otkrili su veliki sadržaj polifenola i snažnu antioksidativnu aktivnost. Što je vrsta bila tamnije i intenzivnije boje, količina korisnih molekula i antioksidativna snaga bila je veća.

Najviša količina polifenola, antocijana i najsnažnija antioksidativna aktivnost zabilježena je kod vrste Mission karakteristične po crno-ljubičastoj kori s mesom rozikaste boje. Zanimljivo je i da je najviše fitokemikalija pronađeno u kori smokava, a manje količine izmjerene su u mesu.

I ranije provedena istraživanja pokazala su da su smokve izuzetno bogat izvor polifenola. Začudili biste se kada biste znali da su smokve mnogo bogatije polifenolima od npr. jabuke, borovnice, grožđa, naranče, šljive, jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju izuzetno bogatim polifenolima – poput crnog vina i čaja. Također, smokve sadrže i biljne masti, materije koje dokazano povoljno djeluju na razinu kolesterola u krvi.

Biljne masti (poput stigmasterola i lanosterola koji se nalaze u smokvama) vežu se na molekule kolesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Zdravstvene blagodati

Redovna konzumacija smokava bez sumnje povoljno djeluje na kardiovaskularno zdravlje. Mnogo je razloga koji govore u prilog tome:

Hranjiva vlakna iz ploda smokve djeluju i na nivo šećera u krvi, a antidijabetičko djelovanje posjeduju i smokvini listovi. Iako ne zvuče jestivo, u nekim kulturama smokvini listovi spadaju u sastavni dio jelovnika. Zbog niza molekula koje posjeduju, smokve imaju i potencijalno antikarcinogeno djelovanje.

Suho voće čini manje od jedan posto uobičajeno konzumirane količine voća i stoga stručnjaci preporučuju veću zastupljenost suhog voća u prehrani kao značajnog izvora antioksidansa i hranljivih vlakana, piše espreso.rs.

Suhe smokve praktičan su i nutritivno vrijedan obrok za sportaše rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok.