​Na pojedinim dijelovima Jadrana registrirana opasna bakterija Escherichia coli

1684

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije objavio je najnovije podatke o kakvoći mora. Na pet mjernih točaka more je nezadovoljavajuće kakvoće i sve su na području Kaštela.

Konkretno, radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici. Kako je navedeno na stranicama IZOR-a, mjerenje je obavljeno u ponedjeljak, 29. srpnja.

U izvješću stoji da na dan mjerenja nije bilo vjetra ni oborina, ali dan prije u Kaštelima je pala vrlo obilna kiša, piše Dalmacijadanas.

Mikrobiološkom analizom tih uzoraka utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti pokazatelja, koje su propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Prekoračene su granične vrijednosti za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli na pet kaštelanskih lokacija.

“Privremeni rezultati analize koji se odnose na navedeni parametar su uneseni u bazu podataka i dostupni su javnosti putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka za izvješćivanje i informiranje javnosti. Dakle, podaci su dostupni javnosti u realnom vremenu, rekla je dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije”.

“To može biti slučajno, razlog ne utvrđujemo mi. Zabrana kupanja bi se postavila kada bi se ispunili uvjeti Uredbe, a do prestanka onečišćenja će se svakodnevno obavljati uzorkovanje mora i analiza uzetih uzoraka. Prvi korak je svakodnevno praćenje stanja na ovim lokacijama. Inspekcijske službe su nadležne za utvrđivanje uzroka koji su doveli do izmjerenih prekoračenja graničnih vrijednosti”, navela je dr. Puljak.