SIPA vrši pretrese na području Čapljine

5959

Nakon velikih akcija “Kasa” na području Sarajeva i “Kasa 2” na području Grada Istočno Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše pretrese u Hercegovini.

Na terenu je 150 policijskih službenika, a predmet pretresa su ugostiteljski objekti na širem području Hercegovine, javlja Radiosarajevo.ba.

Riječ je o objektima na području Mostara, Čapljine, Čitluka, odnosno Međugorja. Cilj akcije je, kao i u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, sprječavanje poreznih utaja i drugih kaznenih djela.

Istražitelji kontroliraju, između ostalog, Caffe Pizzeria MARINERO u Mostaru, kompanije “X-soft” i “RSS” iz Mostara, ETNO KUĆU u Šurmancima kod Čapljine, Restoran CHARISMA u Mostaru, Karting sport caffe u okviru “Karting kluba” u Mostaru, Restoran “Santa Fee” u Međugorju, SUR “Goranci” u Mostaru, te objekte koje koriste Mostarci Dino Vrljić i Dario Miletić.

Nadalje, inspektori kontroliraju i noćni klub Bumerang u Čitluku, restoran Maslina u Mostaru, Pizzeria Gusar u Mostaru, noćni bar i restoran TENIS u Mostaru i druge.

Podsjetimo, tokom akcije “Kasa” u Sarajevu vršeni su pretresi poznatih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Resoran Una, restoran Luka i drugi, a više vlasnika i odgovornih osoba je uhićeno, piše Jabuka.

Tada su izvršeni pretresi na 30 lokacija, a 12 uhićenih osoba tereti se za kaznena djela po nekoliko točaka.

Također, prilikom realizacije operativne akcije “Kasa 2”, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese stambenih, poslovnih i ugostiteljskih objekata na 12 lokacija i lišili slobode šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela “Utaja poreza i doprinosa”, a u vezi s kaznenim djelom “Kompjuterska prijevara”.

U obje akcije SIPA se provodila akcije s ciljem sprječavanja poreznih utaja i drugih kaznenih djela.