Povećavaju cijene kruha u BiH jer su navodno povećali plaće radnicima

1499

Pojedine pekare na području banjalučke regije podigle su cijene svojih proizvoda do 20 feninga, dok ostale cjenovnike planiraju korigirati do kraja godine.

Dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda uglavnom su bila posljedica viših cijena brašna, ali prema riječima pekara, komunalni nameti koji opterećuju poslovanje, natjerali su ih da ovih dana podignu cijene kruha i peciva. Razlog je, kako tvrde, i povećanje plaća radnicima.

“Poskupjele su sve komunalne naknade, što je dovelo do većih troškova proizvodnje, tako da smo se odlučili na povećanje cijena, koje smo uskladili s drugim pekarama na tržištu”, rekao je vlasnik banjalučke pekare “Marčelo” Željko Popović.

Vlasnik poduzeća “Krajina klas”, u okviru kojeg posluju pekare “Manja”, Saša Trivić rekao je da će cjenovnike zasigurno korigirati do kraja godine. On kaže da je razlog za to rast plaća u Srpskoj.

“Mi smo cijene posljednji put povećali u svibnju, ali do kraja godine doći će do novog poskupljenja pojedinih proizvoda, ne svih. Bit će to neznatan rast, od pet do deset feninga u prosjeku. Više cijene pekarskih proizvoda su neminovne zbog rasta plaća radnika. To je glavni razlog”, kazao je Trivić koji tvrdi da su cijene struje i drugih komunalija u drugom planu.

Na području Semberije cijene kruha i ostalih peciva za sada miruju, ali pekari još ne mogu sa sigurnošću reći što će se događati u idućem periodu, piše “Glas Srpske”.

Predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš kaže da je cijena pekarskih proizvoda trenutno stabilna, kao i cijena brašna.

“Nadamo se da neće doći do poskupljenja ni kruha ni brašna. Nema najava za to, ali vidjet ćemo što će biti u narednom periodu”, rekao je Pelemiš. On kaže da će u slučaju poskupljenja struje to ići nauštrb pekara.

“Prosto ćemo raditi za manju dobit, jer je situacija u zemlji takva da je platežna moć građana slaba”, istakao je Pelemiš.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da svako poskupljenje ide preko leđa običnih građana, ističući da je i dalje na djelu slobodno formiranje cijena, što je, tvrdi, pokazatelj da u RS nitko ne razmišlja o potrošačima.

“U Prijedoru još nije došlo do poskupljenja kruha i peciva, što ne znači da neće u narednim danima, jer kada dođe do poskupljenja energenata dolazi do lančanog skoka cijena svih proizvoda, a nekako su pekarski proizvodi prvi u redu. Ukoliko se obistine sva najavljena poskupljenja to će biti neizdrživo za potrošače”, rekla je Marićeva. Ona je istakla da se više cijene kruha i peciva ne mogu i ne smiju pravdati rastom plaća.

“To nema ekonomsku opravdanost”, kategorična je Marićeva.
Pšenica

Rod pšenice ove godine na oranicama u Srpskoj bio je ispod očekivanja, a zbog loših vremenskih prilika ni kvalitet nije zadovoljavajući.

Pekari tvrde da to ne treba da brine građane, jer se 90 posto sirovine za pekarsku industriju uvozi iz zemalja okruženja. – Ne zavisimo od roda i kvaliteta domaće pšenice. Na stranom tržištu pšenice ima dosta, tako da ne očekujemo veći skok u cijenama – rekao je Radenko Pelemiš.