Upoznajte Hercegovca koji sastavlja pitanja za “Milijunaš”

2720

Tena Jurišić i Filip Karačić vole se od mladosti, a međusobno su si “konkurencija”. Naime, on sastavlja pitanja za kviz “Tko želi biti milijunaš”, a ona to savršeno radi u “Potjeri”.

Stotine kvizaša u Hrvatskoj odgovarale su na pitanja koja su oni postavili, a njihovo vrijeme tek dolazi.

Oni su mladi, lijepi i pametni, oni su sastavljači pitanja u “Potjeri” i “Milijunašu”, oni su Tena Jurišić (27) i Filip Karačić (28), par malo drukčiji od drugih, pišu 24sata.hr.

Ona je Zagrepčanka, a on je u Zagreb na studij došao iz Širokog Brijega. Na Filozofskom ih je povezao studij kroatistike. Filip je još studirao i povijest umjetnosti, a Tena anglistiku.

Tamo se rodila ona prava ljubav, a kad je nastala ljubav prema kvizovima?

Početkom 2000-ih, kad su se gledali “‘stari” “Milijunaš”, “Upitnik”, a onda i nova “Kviskoteka”, koja mi je potpuno okrenula pogled na stvari.

Ljubav počne kao i kod svih jer kviz je univerzalno zabavan i poučan medij. Uz malo rutine, vježbe i hrabrosti otisnete se i u sastavljačke, odnosno autorske vode, kaže Filip, koji je Tenu uveo u pub-kvizašku scenu, najprije kao igračicu, a zatim je primijetio da ima “žicu” i za sastavljanje pa su počeli sastavljati i voditi pub-kvizove.

Nakon što je kao dijete gledao “Milijunaša”, Filip je danas jedan od sastavljača pitanja u tom kvizu. Tena sastavlja pitanja kao vanjska suradnica “Potjere”. Sastavljanje pitanja nije laka stvar. Inspiraciju nalaze u novinama i knjigama, šetnji ulicom ili pak nečemu o čemu razmišljaju prije spavanja.

Imam naviku zapisivati pojmove koji mi se svide. Filip je puno revniji u zapisivanju, što ponekad zna biti frustrirajuće jer se događa da usred kakvog ozbiljnog razgovora, kave s društvom ili izlaska vadi mobitel i tipka. Oni koji ga znaju već su navikli, a drugima se brzo ispriča i pojasni, kaže Tena.

Tena je sastavila i ovogodišnji pojedinačni kviz Lifestyle za Memorijal Mirka Miočića koji se 4., 5., i 6. listopada održava u Zadru.

Iskustvo MMM-a, kao uostalom i drugih kvizaških višednevnih manifestacija u Hrvatskoj, iznimna je stvar. Pitanja ima mnogo, raznovrsna su i kvalitetna zbog jakih urednika i autora, a društvo i događaji izvan samog kviza ostaju dugo u pamćenju. Svaka preporuka ljubiteljima kviza, kaže Filip.