Tunel Prenj prvi takav u BiH, deveti najduži u Europi: Pogledajte video simulaciju

2264

Tunel Prenj na Koridoru Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu kada se izgradi bit će jedan od najsloženijih objekata u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Na znanstveno-stručnom skupu za tunel Prenj o izazovima njegovog građenja raspravljali su eminentni europski i domaći stručnjaci iz oblasti projektiranja i gradnje tunela. Bila je to prilika da europski stručnjaci iznesu dosadašnja saznanja i iskustva stečena aktivnim susjelovanjem u projektiranju i građenju nekih od najdužih tunela u Europi (Austrija, Švicarska, Italija), te da se domaći sudionici koji su na izravan ili neizravan način uključeni u projekt izgradnje tunela Prenj, upoznaju o potencijalnim problemima i izazovima pri realizaciji projekta ovih razmjera.

Tunel Prenj bi trebao biti dužine oko 10 km i prolazi kroz gorje sa složenim geološkim sastavom. To je prvi ovakav tunel u BiH koji prelazi granicu od 6 km, te ukoliko se izgradi, bit će među 22 ovakva tunela u svijetu. Osim složene geološke strukture, sigurnost u prometu u ovako dugim tunelima, jedan je od prioriteta koji treba razmotriti prilikom projektikranja.

U tunelu bi bila projektirana 34 poprečna prolaza za pješake i vozila koja bi omogućila da se sudionici sigurno sklone u drugu cijev ukoliko dođe do incidentne situacije u tunelu. Da bi se osigurala sigurnost sudionika u prometu prilikom požara važno je da se projektira ventilacija u tunelu koja će onemogućiti širenje požara prije dolaska vatrogasnih vozila. Ventilacija ovako dugog tunela bi zauzela veliku površinu tunelske cijevi i zahtijevala bi smještaj velikih ventilatora na ulazu i izlazu tunela za koje bi bilo potrebno izgraditi duge portalne konstrukcije.

Jedna od tema o kojoj se također raspravljalo odnosila se na odabir metode gradnje tunela. Predavači na skupu su bili Peter Schubert, Alun Thomas, Johannes Kleberger, Gosta Ericson i David Rajšter, a nazočili su i predstavnici domaće vlasti na čelu s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktori Cesta i Autocesta Federacije BiH, predstavici građevinskih tvrtki i drugi.

Premijer Novalić je istaknuo da planina Prenj predstavlja najveću prirodnu prepreku na Koridoru Vc i da bi taj tunel dužine 10 km bio deveti najduži u Europi. Precizirao je da su sredstva za izgradnju već osigurana od Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke za pristupnu dionicu od Ovčara do Konjica – 170 milijuna eura, za sam tunel koji s jednom cijevi iznosi 240 milijuna eura, te za dionicu od tunela do Vrapčića još 170 milijuna eura.

– Dionica bi bila funkcionalna uz dodatak poddionice Mostar-sjever što bi ukupno iznosilo 820 milijuna eura i postoji zatvorena financijska konstrukcija između EBRD-a, EIB-a, a i bh. banke bi osigurale 450 milijuna KM – pojasnio je Novalić.

Naglasio je da bi izgradnja te dionice značajno poboljšala prometnu prohodnost BiH jer bi put od Sarajeva i Mostara mogao trajati manje od sata, a međunarodni koridor bi privukao promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu. Pogledajte video simulaciju dionice autoputa Vc – Konjić – Mostar Sjever (Tunel Prenj).