FOTO | Održana manifestacija „Dani otvorenih vrata“ u Općinskom sudu u Čapljini

1708

U sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata“ u Općinskom sudu u Čapljini održan je posjet učenika Osnovnih škola iz Čapljine, te Srednjih škole Čapljine i Neuma.

Iako su sve škole s područja općine Čapljine, Neuma, Stoca i Ravnog dobile poziv nisu se zbog organizacijskih razloga mogle odazvati.

Posjete učenika Osnovnih škola održane su dana 21. listopada, Srednjih škola dana 25. listopada, dok građani koji su imali priliku posjetiti sud dana 24. listopada se nisu odazvali.

Tijekom posjete učenici su imali priliku vidjeti način rada Suda, razgledati pisarnicu Suda, upoznati se s načinom prijema i otpreme pismena, vidjeti kako izgledaju sudski spisi i dostavnice, te razgledati sudnice u zgradi Suda, upoznati se sa sucima i saznati kako se održavaju rasprave, kao i ulogu sudbene policije i način osiguranja imovine i osoblja Suda.

Također učenici su postavljali pitanja predsjednici suda gospođi Zdenki Filipović o svemu što ih je zanimalo vezano za rad suda.

Manifestacija se kod Općinskog suda u Čapljini već tradicionalno organizira u sklopu Europskog dana pravosuđa, a cilj ovih posjeta je učenicima i građanima približiti ulogu suda i sudbene vlasti koju imaju u društvu.

Europski dan građanskog pravosuđa ustanovljen je 05. lipnja 2003. godine od vijeća Europe i Europske komisije.

Obilježava se svake godine u mjesecu listopadu s ciljem da se građanima približi pravosudni sustav, kako bi im se učinio dostupnijim, kao i da im se pruži mogućnost da bolje razumiju svoja prava i upoznaju sredstva koja im stoje na raspolaganju radi ostvarivanja njihovih prava.

Učenici su bili zadovoljni posjetom Sudu jer većina njih nikada nije bila u ovakvoj instituciji, te su bili sretni što im se pružila mogućnost da se upoznaju kakvu sve ulogu  sudbena vlast ima za njih kao građane.