FOTO | Skinute ploče s imenom Božana Šimovića u čapljinskoj vojarni

5017

Prilikom obilježavanja obljetnice pogibije Božana Šimovića, po kojemu vojarna u Čapljini nosi ime, Božanovi sugrađani primijetili su kako su s ulaza u vojarnu skinute ploče s natpisom ”Vojarna Božana Šimovića”.

Skinuta je velika ploča koje je bila postavljena s lijeve strane na ulazu, kao i manje ploče u kojima je bilo urezano ime vojarne.

Odmah nakon obljetnice na naš e-mail i u inbox došlo je nekoliko poruka sugrađana koji su tražili od nas da se raspitamo zašto su ploče maknute i o čemu se radi.

Mjesto nekadašnje velike ploče s imenom Božana Šimovića

Tim povodom kontaktirali smo Ministarstvo obrane BiH, u kojemu nam je rečeno kako se radi o planiranim aktivnostima ovog ministarstva, a koje su vezane za izradu obilježja svih vojnih lokacija u BiH.

”Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izdao je naređenje da se što hitnije poduzmu mjere i radnje na izradi obilježja za sve vojne lokacije kako je to propisano u točkama 74. i 75. Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, istaknuto je iz ministarstva.

Mjesto gdje je bila postavljena ploča s urezanim imenom Božana Šimovića

Dodaje se kako su aktivnosti obilježavanja vojarni u tijeku.

”Nadležni u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH su poduzeli aktivnosti nabavke, te je u tijeku izrada obilježja za sve lokacije OS BiH određenim Predsjedničkom odlukom o razmještaju i broju lokacija OS BiH, a u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima”, dodaju iz Ministarstva obrane BiH.

Mjesto gdje je bila postavljena ploča s urezanim imenom Božana Šimovića

Nove ploče izgledat će tako što će u zaglavlju biti ispisano ”Bosna i Hercegovina”, ispod toga ”Ministarstvo odbrane/obrane BiH”, ispod toga ”Oružane snage Bosne i Hercegovine”. Nakon toga slijedi razmak, poslije kojeg će biti napisano ”Kasarna/Vojarna”, ispod toga ime vojarne pod navodnicima, a onda na kraju lokacija. Ovakvi natpisi bit će ispisani na latinici i ćirilici.

U svakom slučaju Čapljinci nemaju razloga za brigu – ploče s imenom legendarnog zapovjednika Božana Šimovića bit će vraćene na ulaz u vojarnu odmah po završetku provedbe projekta izrade obilježja za sve vojarne u BiH.

Mjesto gdje je bila postavljena ploča s urezanim imenom Božana Šimovića