Strojevi na terenu: Pogledajte tko što (g)radi na autocesti i mostu u Počitelju

3766

Most kod Počitelja u sastavu autoceste A1, a koji će biti dugačak gotovo jedan kilometar, uskoro će početi nicati iz hercegovačkog tla. Pripremni radovi su počeli, a svečani početak gradnje može se očekivati uskoro.

Više od četiri mjeseca nakon potpisivanja sporazuma sa Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine, kineska i azerbajdžanske kompanije počele je s radovima na pripremi terena, potvrđeno je za Klix.ba iz Autocesta FBiH.

Priprema se sastoji uglavnom iz gradnje pristupnih cesta s obzirom da na mjestu budućeg mosta i autoceste nema adekvatnih postojećih prometnica.

Riječ je o pripremama na LOT-u 1 i LOT-u 2 poddionice Počitelj – Zvirovići u koju spadaju most iznad Neretve, te prometnica između petlje Zvirovići i prometnica od mosta do petlje Počitelj.

Autocesti će graditi China State Construction Engineering Corporation Ltd. iz Kine, a most će podizati AzVirt L.L.C iz Azerbajdžana, te Sinohydro Corporation Ltd. i PowerChina RoadBridge Group Co. Ltd. iz Kine.

Vrijednost LOT-a 1 iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a, dok sam most odnosno LOT 2 košta 28.114.889,53 eura bez PDV-a.

Poddionica Počitelj – Zvirovići duga je 11,75 kilometara, a najznačajniji objekt na poddionici je, naravno, most Počitelj ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Na poddionici će se graditi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.

Iznad buduće petlje Počitelj izvode se radovi na dionici Počitelj – Buna. Radove izvodi tvrtka Hering iz Širokog Brijega, a počeli su 3. kolovoza 2018. godine. Rok za završetak radova je 18 mjeseci, a taj dio autoceste košta 25,7 milijuna eura.