FOTO | Položen temeljac: Kreće gradnja autoceste Počitelj-Zvirovići

1939

Polaganjem kamena temeljca i pozdravnim riječima u Dretelju je svečano obilježen čin početka radova na dionici Počitelj – Zvirovići (LOT 1).

Pored predstavnika lokalne vlasti, predvođenih čapljinskim gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, svečanosti o izgradnji ovog dijela dionice nazočili su Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Lasić, ministar prometa i veza u Vladi FBiH, Tang Hao, čelnik CSCEC-a i Ji Ping, kineski vleposlanik u BiH).

Na skupu je naglašeno kako je dionica Počitelj-Zvirovići, odnosno LOT 1, u ukupnoj dužini od 10,1 kilometara od izuzetne važnosti za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti izravno autocestom povezan ovaj dio Hercegovine sa Međugorjem i Europskom Unijom (granični prijelaz Bijača sa Republikom Hrvatskom).

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kine.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB).