VIDEO | Migranti provaljuju u kuće – mještani u strahu

3049
Ilustracija

Stanovnici pograničnih područja na jugu Bosne i Hercegovine strahuju zbog sve većeg dolaska migranata.

Oni najčešće preko Ljubuškog pokušavaju ući u Hrvatsku. Mještani ljubuškog naselja Crveni Grm upozoravaju na sve učestalije provale migranata u kuće. Iako policijski službenici provode pojačane kontrole putnih pravaca u cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija, mještani kažu da se ne osjećaju sigurno, javlja Federalna televizija.

U rodnu kuću Mate Alilovića skupina migranata provalila je kroz prozor… Poslužili su se hranom koju su zatekli i prenoćili dvije večeri. Kuća je tijekom godine najčešće prazna, kao i ona od susjeda, gdje je Mate zatekao puno gori scenarij.

Kada sam ušao… Bože sačuvaj! Vršili su nuždu gdje su jeli. Tu se se i tuširali. Ne može se to opisati, da čovjeku može pasti na pamet da tu može prespavati, priča Mate.

Matina obitelj na svom imanju sada je ugradila sustav zaštite. Cijelo dvorište nadgledaju kamere. Na prozorima su postavljene čelične rešetke.

Ne osjećaju se sigurno mještani Crvenog Grma u Ljubuškom. Svoju imovinu štite kako znaju. Zbog provala i sve češćih krađa brinu i za svoju sigurnost.

Svaki dan se ovuda nalaze. Stanovništvo je uznemireno. Pokušali smo i sami se organizirati, ali u kontaktu s policijom su nam rekli da će oni poduzeti svoje mjere. Pojačane su patrole danju i noću, ali kreću se i migranti, kaže Gojko Nižić, predsjednik Mjesne zajednice Crveni Grm.

Od ukupnog broja 1.012 od početka godine na području Županije Zapadnohercegovačke 881 migranta policijski službenici zatekli su u Ljubuškom. Crveni Grm jedno je od najčešćih ruta. Ovdje uz mjesno groblje često je i kraj njihova puta – jer od Europske unije dijeli ih samo ogradni zid groblja.

S druge strane nalazi se Hrvatska. I ovdje se dovoze i koriste se ove rute, jedna od njih je ovo groblje. Dovezu ih ovdje, iskrcaju i oni ne znaju kud će, kaže Gojko.

U cilju suzbijanja trgovine ljudima i ilegalnih migracija Županijska uprava policije surađuje s Graničnom policijom i Državnom agencijom za istrage i zaštitu. Intezivno se provodi operativna akcija “Migrant”.

Cilj kontrole posebno su vozila kojima se prebacuju ilegalni migranti, naglasak je u ovom trenutku na kombi vozila, autobuse, vozila za koja postoje indicije da se u njima nalaze migranti, navodi komesar MUP-a ŽZH-a Milan Galić.

Komesar Galić ističe kako 95 posto zatečenih migranata nisu posjedovali osobne dokumente. S dolaskom hladnijih dana broj ilegalnih kretanja na jugu zemlje je u porastu. Među stanovnike pograničnih mjesta uvlači se sve veći strah.

Lovac sam, imam pušku. U dilemi sam nositi je ili ostaviti, pa šta Bog da. A vidio sam da svaki ima hladno oružje, bio to nož na rasklapanje ili nož, ali svaki ga ima, kaže Mate.