FOTO | Laura Soče i Josip Goluža nastupili na prvoj reviji tradicijskog ruha

2419

Laura Soče i Josip Goluža članovi HKUD ”Seljačka sloga” iz Trebižata nastupili su na prvoj reviji tradicijskog ruha pod nazivom ”Od mora do Save” koja se održala u Mostaru.

Revija je održana u galeriji kraljice Katarine Kosače, a organizator revije je HKUD ”Sv. Ante – Cim” iz Mostara.

Zapanjujuća je i nevjerojatna ljepota pojedinih predmeta koji su nekoć bili namijenjeni odijevanju. U životu svakog pojedinca unutar zajednice upravo je nošnja bila ona prepoznatljiva i znakovita osobna iskaznica.

Organizatori su za ovu reviju izabrali posljednju subotu mjeseca studenog sa željom da se blago naše tradicije vidi, upozna i prihvati, na koncu i zavoli.

”Mi svakako želimo našu baštinu nastaviti njegovati te povezivati i prenositi novim naraštajima. Ako bi ova Revije uspjela još bolje očuvati našu baštinu i ustrajati u vrednovanju, bi bismo bili zaista počašćeni i držali bi to svojim uspjehom”, poručuju organizatori.

Narodne nošnje svjedoče o duhovnoj snazi, ali i prilagodbi običnog hrvatskog čovjeka čije narodne nošnje jasno ocrtavaju kulturni identitet Hrvata kao rezultat i posljedicu raznih interakcija i migracijskih kretanja u prošlosti na povijesnom razmeđu između zapada i istoka.

Mladi iz Trebižata, Laura i Josip, na najbolji mogući način predstavili su svoje nošnje na ovoj reviji, a na taj način rade na očuvanju kulturne tradicije.